Pas op, hier kunnen kinderen zich snel in verslikken

Categorie:
Verslikken EHBO
Tags:
Tips EHBO
Leestijd: 2 min

Je moet er niet aan denken: je kind zit lekker te spelen en opeens hoor je dat hij of zij zich verslikt. Het is dan belangrijk om snel te kunnen handelen. In welke spullen verslikken kinderen zich het vaakst? Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij. Lees snel verder!

Verslikken bij kinderen

Verslikken in eten

Kinderen verslikken zich vaak in eten. Dit komt doordat ze vaak nog niet goed kunnen inschatten hoe groot een hap moet zijn. Daarom is het belangrijk dat jij hen hierbij helpt als ze nog klein zijn. Snijd bijvoorbeeld knakworsten en stukken groente en fruit in kleine hapklare stukjes, zodat kinderen dit makkelijk kunnen eten. Een druif is een voorbeeld waar kinderen zich snel in verslikken. Snijd druiven en cherry tomaten altijd even doormidden of in 4 stukjes.

Verslikken in kleine voorwerpen

Ruim kleine voorwerpen (knopen, batterijen, munten, etcetera) die rondslingeren in je huis altijd op. Een knoop of een munt is zo verdwenen in de mond van je kind. Als zo'n voorwerp vast komt te zitten kan het verregaande gevolgen hebben. Berg daarom alles op in bakjes of afgesloten lades waar je kind niet bij kan. 

Een ballon

Het is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt, maar ballonnen wekken altijd de interesse op bij kinderen waardoor ze deze erg gemakkelijk in hun mond stoppen. Kleine kinderen willen ballonnen graag opblazen, maar kunnen deze te ver in hun mondje stoppen. Hierdoor kunnen ze zich erin verslikken of erger nog stikken.

Speelgoed

Klein speelgoed kun je beter niet laten rondslingeren. Lego, knikkers en kleine poppetjes zitten zo in de mond van kinderen. Kruipende baby’s komen deze onderweg tegen en stoppen het in hun mond en grotere kinderen kunnen het soms niet weerstaan om er op te kauwen. Let daarom goed op rondslingerend en klein speelgoed.

Wat moet je doen bij verslikking en verstikking?

Het kan zomaar gebeuren dat een kind zich verslikt en als het gebeurt kan dit erg schrikken zijn voor de ouders en het kind. We hebben daarom een blog geschreven over hoe je verslikken bij kinderen kunt voorkomen. Lees meer over hoe je het risico op verslikken kunt verkleinen. 

Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet jij wat je moet doen? Meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed een EHBO-cursus van Livis. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.