Hoe moet je een open wond verzorgen?

Categorie:
Wond Bloed
Tags:
Wond Tips
Leestijd: 2 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een huidwond kun je overal krijgen: op je knie, je elleboog of je been. Bij een actieve bloeding is het huidweefsel zo erg beschadigd, dat de huid open ligt. Hoe kan je een actieve bloeding en een huidwond het best verzorgen? Lees snel verder!

Hoe moet je huidwonden verzorgen?

Huidwonden zullen vanzelf stoppen met bloeden, ook al doe je hier niets aan. Denk hierbij aan schaafwonden, snijwonden en bijtwonden.

Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet-verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen. Bij bijtwonden is het verstandig om de huisarts te raadplegen om te zien of een tetanus prik nodig is.

Wat moet je doen bij actieve bloedingen?

Actieve bloedingen zijn wonden waar, als we er niks aan doen, bloed uit blijft stromen. Denk hierbij aan vleeswonden en (slag)aderlijke bloedingen. 

Bij een actieve bloeding is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Zorg ervoor dat de wond wordt afgedekt door een schone doek of een steriel kompres. Daarna is het belangrijk om druk op de wond te zetten, het liefst door het slachtoffer zelf. Als je een wonddrukverband hebt kan deze ook worden gebruikt. Bij een actieve bloeding is het belangrijk om gelijk 112 te bellen.  

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.