Hoe moet je een open wond verzorgen?

Categorie:
Wond Bloed
Tags:
Wond Tips
Leestijd: 2 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een open wond, of beter gezegd een huidwond kun je overal krijgen: op je knie, je elleboog of je been. Bij een actieve bloeding is het huidweefsel zo erg beschadigd, dat deze open ligt. Hoe kan je een actieve bloeding en een huidwond het best verzorgen? Wij vertellen je er hieronder meer over. 

We bespreken in deze blog twee soorten wonden:

1. Actieve bloedingen
Actieve bloedingen zijn wonden waar er, als we er niks aan doen, bloed uit blijft stromen. Denk hierbij aan vleeswonden en (slag)aderlijke bloedingen. Bij zo’n wond bel je 112 en duw je de wond dicht met je handen of met (schone) doeken.

2. Huidwonden
Huidwonden zullen vanzelf stoppen met bloeden als wij er niks aan doen. Denk hierbij aan schaafwonden, snijwonden en bijtwonden.

De juiste behandelstappen bij actieve bloedingen

Bij een actieve bloeding is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Zorg ervoor dat de wond wordt afgedekt door een schone doek of een steriel kompres. Daarna is het belangrijk om druk op de wond te zetten, het liefst door het slachtoffer zelf. Als je een wonddrukverband hebt kan deze ook worden gebruikt. Bij een actieve bloeding is het belangrijk om gelijk 112 te bellen. 

 

De juiste behandelstappen bij huidwonden

Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen. Bij bijtwonden is het verstandig om de huisarts te raadplegen om te zien of een tetanus prik nodig is.

Wil je meer leren over het behandelen van open wonden? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.