Hoe moet je een open wond verzorgen?

Categorie:
Tips
Tags:
Wond Tips
Leestijd: 2 min

Een ongelukje zit in een klein hoekje en een open wond kan overal belanden, op je knie, je elleboog of je been. Bij een open wond is het huidweefsel zo erg beschadigd, dat deze open ligt. Alleen hoe moet je een open wond verzorgen?

De behandeling van open wonden kan je indelen in drie soorten wonden:

Grote wonden
Bloedende wonden
Kleine wonden

Grote wonden

Voordat je de wond behandeld, moet je jouw handen grondig wassen en drogen. Ontsmet de wond met een ontsmettingsmiddel (zoals Betadine Jodium) en verwijder al het vuil uit de wond. Indien het klein priegelwerk wordt, is het handiger om gebruik te maken van een pincet. Is de open wond erg droog? Doe er dan gaaskompres op of dek de open wond af met een eilandpleister.

Bloedende wonden

Heb je een bloedende wond? Dan kan je deze het beste laten doorbloeden. Hierdoor spoelt de wond schoon. Eventueel kan je de open wond ontsmetten met ontsmettingsmiddelen. Gebruik daarna snelverband of leg een dikke laag watten op de open wond en verbindt het geheel met een steunwindsel. Deze methodes werken goed om het bloed te stelpen.

Kleine wondjes

Heb je een kleine open wond? Spoel deze schoon met water en ontsmet de open wond vervolgens met een ontsmettingsmiddel. Wanneer de wond moeilijk schoon te maken is, kan je het beste een wattenstaafje gebruiken. Dek de kleine open wond vervolgens af met een gaaskompres en een pleister.

Twijfel je over de wondverzorging bij de open wond? Raadpleeg dan een arts.