Kinderziekten met vlekjes

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
Kinderen Kinderziekten Vlekken
Leestijd: 2 min

Kinderziekten met vlekjes komt veel ouders bekend voor. Bijna ieder kind krijgt namelijk wel eens vlekjes over het lichaam. Soms gaan deze ook nog gepaard met blaasjes. Er zijn verschillende kinderziekten met vlekjes. In dit artikel ontdek je welke dat zijn.

Wil je meer weten over kinderziekten en hoe je deze kan herkennen? Volg dan onze online cursus Herken Kinderziekten.

Mazelen

Het begint vaak met een simpele verkoudheid. Je kind moet niezen, hoesten, krijgt koorts en rode ogen. Je kind zal grieperig zijn en op de derde dag kunnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang verschijnen. De vierde en vijfde dag verschijnen vlekjes over het lichaam. Vaak beginnen deze vlekken in het gezicht en achter de oren. Daarna verspreiden ze zich over het lichaam.

Roodvonk

Baby’s lopen niet veel risico op roodvonk, doordat ze antistoffen meekrijgen van de moeder. Alleen als peuter of kleuter neemt het risico op roodvonk toe. Door een bacterie kan een kind roodvonk oplopen. Vaak herken je roodvonk aan de frambozentong of aardbeientong. Meestal ontstaan na twee dagen vlekjes die als eerst op de borst verschijnen. Daarna breiden ze uit over het lichaam.

Rode hond

Rodehond is een vrij onschuldige aandoening bij kinderen. Ook deze kinderziekte start met griepsymptomen. Een kind raakt verkouden, krijgt pijn in de gewrichten en heeft lichte koorts. Ook kom een rode uitslag op.

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een besmettelijke kinderziekte. Het virus start met rode wangen. Alleen daar blijft het niet bij. Ook bij deze kinderziekte krijgt een kind vlekjes over het lichaam en in het gezicht. Meestal is de uitslag na 10 dagen weer verdwenen.

De zesde ziekte

De zesde ziekte lijkt veel op de vijfde ziekte met als enige verschil dat de klachten vaak iets erger zijn dan bij de vijfde ziekte. De zesde ziekte gaat vaak gepaard met hoge koorts en lichte diarree. Wanneer de koorts weggezakt is, komen de rode vlekjes op.

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. Beginnende waterpokken ontstaan vaak als eerste op het hoofd. Er komen kleine rode jeukende vlekjes op het gezicht en deze vlekjes komen op het hele lichaam. De vlekjes worden blaasjes die vervolgens weer indrogen. Lees hier meer over waterpokken en wat je kunt doen om je kindje te helpen.

Wil je meer weten over het herkennen van kinderziekte? Volg nu de online cursus ''Herken Kinderziekten'' via Livis.