Kinderziekten met vlekjes

Categorie:
Kinderziekten EHBO
Tags:
Kinderen Kinderziekten Vlekken
Leestijd: 2 min

Er zijn verschillende kinderziekten die vlekken kunnen veroorzaken. Soms gaan deze vlekjes gepaard met blaasjes. In dit artikel bespreken we de mazelen, roodvonk, rode hond, de vijfde en zesde ziekte en waterpokken. Lees je mee?

Mazelen
Er wordt in Nederland al sinds 1976 gevaccineerd tegen de mazelen. Toch blijft deze ziekte af en toe de kop opsteken. Het begint vaak met een simpele verkoudheid. Je kind moet niezen, hoesten, krijgt koorts en rode ogen. Je kind zal grieperig zijn en op de derde dag kunnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang verschijnen.

De vierde en vijfde dag verschijnen vlekjes over het lichaam. Vaak beginnen deze vlekken in het gezicht en achter de oren. Daarna verspreiden ze zich over het lichaam. Bij het vermoeden van de mazelen moet je je zo snel mogelijk melden bij de GGD. Mazelen is namelijk een meldingsplichtige ziekte; bij de GGD kunnen ze je dan verder helpen. 

Roodvonk
Baby’s lopen niet veel risico op roodvonk, doordat ze antistoffen meekrijgen van de moeder. Als peuter of kleuter neemt het risico op roodvonk toe. Door een bacterie kan een kind roodvonk oplopen. Vaak herken je roodvonk aan de frambozentong of aardbeientong (rode, dikke en bobbelige tong). Meestal ontstaan na twee dagen vlekjes die als eerst op de borst verschijnen. Daarna breiden ze uit over het lichaam. Roodvonk duurt vaak tussen de 7 en 10 dagen en de verschijnselen gaan meestal vanzelf over.

Rode hond
Rodehond is een vrij onschuldige aandoening bij kinderen. Ook deze kinderziekte start met griepsymptomen. Een kind raakt verkouden, krijgt pijn in de gewrichten en heeft lichte koorts. Ook komt een rode uitslag op die zich vaak uit op het gelaat, romp, armen en de benen. Het kind kan ook opgezette lymfeklieren hebben. De ziekte gaat vaak vanzelf weer over, vaak tussen de 7 en 14 dagen.

De vijfde ziekte
De vijfde ziekte is een besmettelijke kinderziekte. Het virus start met rode wangen. Alleen daar blijft het niet bij. Ook bij deze kinderziekte krijgt een kind vlekjes over het lichaam en in het gezicht. Het kind kan ook koorts hebben. Bij jeuk kan je mentholpoeder aanbrengen op de huid. Meestal is de uitslag na 10 dagen weer verdwenen.

De zesde ziekte
De zesde ziekte lijkt veel op de vijfde ziekte met als enige verschil dat de klachten vaak iets erger zijn dan bij de vijfde ziekte. De zesde ziekte gaat vaak gepaard met hoge koorts en lichte diarree. Wanneer de koorts weggezakt is, komen de rode vlekjes; vaak op het gelaat, de romp, armen en benen. Geef het kind veel te drinken en bel gelijk de huisarts als het kind jonger is dan 3 maanden.

Waterpokken
Waterpokken is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. Beginnende waterpokken ontstaan vaak als eerste op het hoofd. Er komen kleine rode jeukende vlekjes op het gezicht en deze vlekjes komen op het hele lichaam. De vlekjes worden blaasjes die vervolgens weer indrogen. Lees hier meer over waterpokken en wat je kunt doen om je kindje te helpen.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.