Dit zijn de meest gestelde vragen over waterpokken

Categorie:
Waterpokken
Tags:
Tips Kinderen Waterpokken
Leestijd: 3 min

Soms krijgt jouw kindje onverwachts een kinderziekte, zoals de waterpokken. Maar hoe zat het ook al weer. Zijn waterpokken besmettelijk? En hoe herken je ze ook al weer? Wij bespreken de vijf meest gestelde vragen over waterpokken. Lees je mee?

Vraag 1: komen waterpokken ook bij baby’s voor?

Waterpokken kunnen ook voorkomen bij baby’s. Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, ook de allerkleinsten kunnen dit virus oplopen. Is je baby jonger dan 3 maanden en krijgt je kindje waterpokken? Raadpleeg dan altijd de huisarts voor advies.

Vraag 2: zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Het virus zit in je keel en in je neus en door te hoesten, praten en niezen kun je het virus verspreiden. Heb je eenmaal waterpokken gehad, dan heeft je lichaam antistoffen aangemaakt en zul je het niet nog een keer krijgen.

Vraag 3: kunnen volwassenen waterpokken krijgen?

95% van de mensen krijgt waterpokken als ze kind zijn. Er bestaat dus een kleine kans dat je als volwassene waterpokken krijgt. Let wel, je kunt dus alleen waterpokken krijgen als je het nog niet eerder hebt gehad. De piek van het krijgen van waterpokken ligt tussen de twee en acht jaar. Zwangere vrouwen die nog nooit waterpokken hebben gehad en pasgeborenen moeten ook oppassen omdat ze een verminderde afweer hebben.

Vraag 4: hoe herken je beginnende waterpokken?

Beginnende waterpokken zijn gemakkelijk te herkennen, het zijn kleine rode vlekjes op de huid. Meestal beginnen deze vlekjes op het hoofd. Al snel worden het er meer en na een paar dagen veranderen ze in blaasjes.

Vraag 5: mag je zwemmen als je waterpokken hebt?

Als je waterpokken hebt, kun je beter niet gaan zwemmen. Het warme water verergert niet alleen de jeuk, ook kan het zwemwater er voor zorgen dat de wondjes gaan ontsteken. Zijn de waterpokken ingedroogd? Dan kun je wel het zwembad in.

Vraag 6: hoe lang duren de klachten bij waterpokken?

De duur van waterpokken verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld duren de klachten ongeveer tien dagen. Heeft je kindje gespeeld met iemand met waterpokken? Dan zal je de besmetting niet direct merken. De incubatietijd van waterpokken ligt namelijk tussen de 10 dagen en 3 weken.

Vraag 7: wat moet je doen bij ontstoken waterpokken?

Is er sprake van ontstoken waterpokken? Neem dan zeker even contact op met de huisarts.

Wat kun je doen bij waterpokken? 

  • Knip de nagels van je kind kort en doe handschoentjes aan. Zo kan je kindje zich niet krabben
  • Zorg voor comfortabele kleding. Warme kleding kan de jeuk verergeren, dus kleed je kindje niet al te warm aan
  • Een lauwwarm bad of lauwwarme douche is prettig voor het kind. Het lauwwarme water gaat de jeuk tegen
  • Heb je weleens van een havermoutbadje gehoord? Ook dit recept uit grootmoeders tijd kan effectief zijn. Doe wat havermout in een theedoek, bind de theedoek vast en leg het in een badje met lauw water. Als je kind in het badje zit, kun je het lijfje nog afdeppen met de doek met havermout. Dit kan de jeuk verminderen en er voor zorgen dat de blaasjes sneller opdrogen
  • Bij de drogist of apotheek kun je terecht voor middelen die het indrogen versnellen en de jeuk tegengaan. Vraag wel altijd even om advies.

Wil je meer weten over het herkennen van kinderziekte? Volg nu de online cursus Herken Kinderziekten. Wist je trouwens dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed? Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.