Waterpokken, wat nu?

Categorie:
Waterpokken
Tags:
Tips Waterpokken Kinderen
Leestijd: 3 min

Iedere ouder is er bekend mee: waterpokken. Het is een veelvoorkomende kinderziekte waarbij er kleine rode jeukende vlekjes verschijnen op het lichaam van een kind. Hoe ontstaat waterpokken precies? Waar herken je beginnende waterpokken aan? En wat kun je doen om je kindje te helpen?

Ontstaan van waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Wanneer je waterpokken hebt, maakt je lichaam anti-stoffen aan. Dit betekent dat je over het algemeen maar één keer in je leven waterpokken kunt krijgen. Beginnende waterpokken ontstaan vaak als eerste op het hoofd. Er verschijnen kleine rode jeukende vlekjes op het gezicht en deze vlekjes verspreiden zich vervolgens over het hele lichaam. De vlekjes worden later blaasjes die vervolgens weer indrogen.

Symptomen van waterpokken

Bij waterpokken kun je last hebben van de volgende klachten:

# Lichte koorts
# Hangerig
# Rode, jeukende vlekjes op het hele lichaam
# Blaasjes op de huid die indrogen en korstjes worden

De incubatietijd van waterpokken ligt tussen de 10 dagen en 3 weken*. En wanneer zijn de waterpokken besmettelijk? Vanaf 2 dagen voor er rode vlekjes ontstaan, is je kind besmettelijk. Deze besmettelijkheid blijft ongeveer een week, tot de meeste blaasjes een korstje hebben gekregen. 

Wat kun je doen bij waterpokken?

# Knip de nagels van je kind kort en doe handschoentjes aan. Zo kan je kindje zich niet krabben. 
# Zorg voor comfortabele kleding. Kleed je kind niet te warm aan, want warme kleding kan de jeuk verergeren. 
# Een lauwwarm bad of lauwwarme douche is prettig voor het kind. Het lauwwarme water gaat de jeuk tegen.
# Heb je weleens van een havermoutbadje gehoord? Ook dit recept uit grootmoeders tijd kan effectief zijn. Doe wat havermout in een theedoek, bind het vast en leg het in een badje met lauw water. Als je kindje in het badje zit, kun je het lijfje nog afdeppen met de doek met havermout. Dit kan de jeuk verminderen en er voor zorgen dat de blaasjes sneller opdrogen.
# Bij de drogist of apotheek kun je terecht voor middeltjes die het indrogen versnellen en de jeuk tegengaan. Vraag wel altijd even om advies. 

Waterpokken gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Neem contact op met een arts als dit niet het geval is of wanneer je twijfelt over de situatie. Meer weten over waterpokken? Lees dan ook '5 tips voor waterpokken bij baby's' en 'Dit zijn de meest gestelde vragen over waterpokken'. 

Wil je meer weten over kinderziektes? Volg dan onze online cursus Herken kinderziekten en je bent weer helemaal up to date!

 

* Bron: RIVM