Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Categorie:
Vergiftiging
Tags:
Tips Koolmonoxide Koolmonoxidevergiftiging
Leestijd: 3 min

Koolmonoxide proef, zie of ruik je niet. Gemiddeld belanden 200 mensen per jaar in het ziekenhuis na een koolmonoxidevergiftiging en helaas overlijden er ook mensen aan deze vergiftiging. Erg belangrijk dus om te weten hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen. We bespreken 4 tips in deze blog.

4 tips om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

1. Jaarlijkse controle en onderhoud

Laat elk jaar je installaties, zoals de geiser, cv-installatie of gaskachel door een installateur controleren. Vaak zit er een sticker op het toestel waarop je kunt zien wanneer de laatste controle is geweest. Bij dit jaarlijkse onderhoud is het ook verstandig om te laten checken of er voldoende ventilatie in jouw huis is.

2. Goede ventilatie

Een goede ventilatie is heel belangrijk, en met name in een ruimte met een open verbrandingstoestel, zoals een hout- of gaskachel. Nieuwe verse lucht in de ruimte is essentieel, zodat de verbrandingsgassen de ruimte kunnen verlaten via de schoorsteen. Als een open verbrandingstoestel wordt gebruikt, is het essentieel om te ventileren. Denk hierbij aan het openzetten van roosters en/of ramen.

3. Schoorsteen schoonmaken

Heb je een schoorsteen? Laat deze dan regelmatig maar zeker eens per jaar helemaal schoonvegen. Met een schone schoorsteen voorkom je verstoppingen in een schoorsteenkanaal en zorg je ook voor een goede afvoer van schadelijke gassen. Zorg ervoor dat de schoorsteen wordt schoongeveegd door een erkende veger die is aangesloten bij het schoorsteenvegersgilde of bij de ASPB. Dit kan namelijk een eis van de verzekeraar zijn.

4. Koolmonoxidemelder plaatsen

Het herkennen van koolmonoxide gas is onherkenbaar. Dit komt omdat je het gas niet kunt proeven, zien of ruiken. Daarom is een koolmonoxidemelder de uitkomst. Bevestig de melder zoals in de bijsluiter staat aangegeven.

Volg de cursus EHBO bij Volwassenen en leer hoe je moet handelen in noodsituaties. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?  Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.