Welke soorten vergiftiging zijn er?

Categorie:
Vergiftiging EHBO
Tags:
EHBO Vergiftiging
Leestijd: 3 min

Er zijn verschillende manieren waarop iemand vergiftigd kan worden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. In deze blog bespreken we voor welke risico's je waakzaam kunt zijn en wat je moet doen bij vergiftiging. Lees je mee?

Vergiftiging via de luchtwegen

Een vaak sluipende vorm van vergiftiging is een vergiftiging via de luchtwegen. Je kan bijvoorbeeld vergiftigd raken door het inademen van giftige gassen of dampen. Denk hierbij aan het bekende gevaarlijke gas koolmonoxide of de giftige dampen van benzine. Vaak zijn gassen en dampen gevaarlijk in ruimtes waar ze niet makkelijk via, bijvoorbeeld een raam, naar buiten kunnen. Heb je het vermoeden dat er gevaarlijke gassen of dampen in een ruimte zijn? Zet dan direct de ramen en roosters open en breng jezelf in veiligheid.

Vergiftiging via de mond

Je kan vergiftigd raken door iets wat je binnen krijgt via je mond. Zo weten kinderen soms niet van het gevaar van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel, waar zij nietsvermoedend een slok van kunnen nemen. Toch kunnen ook volwassenen een vergiftiging oplopen via de mond. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand een giftige paddenstoel eet. Lees hier meer over giftige paddenstoelen in Nederland

Vergiftiging via de huid en ogen

Vloeistoffen en poeders kunnen giftig zijn. Als deze op de huid of in de ogen terecht komen, kan dat kwalijke gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een (chemische) brandwond of huiduitslag. Een giftige vloeistof of poeder kan op twee manier schade aanbrengen. De giftige stof kan de huid binnendringen en door het lichaam opgenomen worden of de giftige stof heeft een schadelijk effect op de huid of in de ogen.

Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet jij wat je moet doen? Meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed een EHBO-cursus van Livis. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.