In de herfst schieten paddenstoelen als… ja… paddenstoelen uit de grond. Ze staan niet alleen in bosrijke omgevingen, maar ook in tuinen en op speelplekken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zo blijkt uit de hoeveelheid meldingen die het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum jaarlijks krijgt. Lees in dit artikel daarom alles over giftige paddestoelen en ga goed voorbereid de herfst in!
Giftige paddenstoelen in Nederland
Nederland kent 30 giftige paddestoelen, waarvan er 5 écht dodelijk kunnen zijn als je ze eet. We vertellen je graag alles over de groene knolamaniet, de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmosklokje en de parasolzwam.
De groene knolamaniet
Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven. Niet voor niks staat deze paddenstoel bekend als de ‘death cap’, ofwel 'de hoed des doods'.
Symptomen van een vergiftiging
Meestal duurt het zo’n 12 uur voordat de eerste symptomen optreden. De groene knolamaniet is een verraderlijke paddenstoel. De eerste dag ben je doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag kan het je fataal worden.
De vergiftiging verloopt in 3 fasen
- Braken en diarree
- Aantasting van de nieren en de lever met bloedstoornissen als gevolg
- Verwardheid en coma
Bron: IVN.nl
De panteramaniet
Deze paddenstoel is prachtig, maar je kunt er beter van af blijven. De panteramaniet herken je aan een geelbruine tot donkerbruine hoed. Op deze hoed zitten kleine witte vlokjes. Het eten van deze paddenstoel kan dodelijk aflopen.
Symptomen van een vergiftiging
Het duurt meestal zo’n 30 minuten tot 3 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste ziekteverschijnselen zijn woede of euforie, verwardheid en er kunnen hallucinaties en stuipen optreden. Daarna wordt het slachtoffer suf en slaperig. Symptomen als diarree, misselijkheid en braken komen om de hoek kijken. Het slachtoffer kan zelfs in coma raken.
Bron: antigifcentrum.be
De voorjaarskluifzwam
Deze paddenstoel zal je waarschijnlijk niet zo snel in je mond steken. De voorjaarskluifzwam ziet er namelijk alles behalve aantrekkelijk uit. Gelukkig maar, want een vergiftiging van de voorjaarskluifzwam kan fataal aflopen.
Symptomen van een vergiftiging
Het duurt meestal zo’n 6 tot 12 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste symptomen zijn buikkrampen, diarree, hoofdpijn, koorts en hevige vermoeidheid. In geval van een ernstige vergiftiging treden er 36 tot 48 uur na inname andere ziekteverschijnselen op, zoals leverfalen, sufheid en beven.
Bron: waarneming.nl
Het bundelmosklokje
Het bundelmosklokje heeft een lieftallige naam, maar dat is het zeker niet. Deze kleine paddenstoel kan al in kleine hoeveelheid dodelijk zijn. Je vindt deze paddenstoelen met name terug op takken en bomen.
Symptomen van een vergiftiging
Het duurt meestal zo’n 12 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De vergiftiging verloopt in drie fasen. De eerste tekenen zijn braken en hevige diarree. Daarna worden de lever en de nieren aangetast, waardoor bloedingsstoornissen optreden. De hoge mate aan ammoniak kan leiden tot verwardheid en coma.
Bron: allesoverpaddenstoelen.nl
De parasolzwam
De parasolzwam is een merkwaardige paddenstoel. Deze paddenstoel herken je aan een witte kleur en een schilferige hoed. Onthoud dat parasolzwammen die kleiner zijn dan 10 centimeter als verdacht of giftig gezien moeten worden.
Symptomen van een vergiftiging
Het duurt meestal zo’n 12 uur voordat de eerste symptomen optreden. De eerste tekenen zijn braken en hevige diarree. Ook de lever en de nieren kunnen aangetast worden. Dit kan leiden tot bloedstoornissen. Een aantal vergiftigingen met parasolzwammen kent een fatale afloop.
Bron: verspreidingsatlas.nl
Goed oppassen dus!
Het is dus erg belangrijk om goed op te letten als je (en vooral ook je kinderen) op pad gaat. Neem het zekere voor het onzekere en leg jouw kinderen goed uit dat ze niet zomaar paddenstoelen mogen aanraken, want ook in Nederland lopen we dus gevaar op een vergiftiging door paddenstoelen.
Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.