Pas op voor deze 5 dodelijke paddenstoelen

Categorie:
Planten
Tags:
Tips Paddenstoelen

Wat was het een natte zomer. Dit is al goed terug te zien in de natuur. Paddenstoelen schieten als… ja… paddenstoelen uit de grond. Ze staan niet alleen in bosrijke omgevingen, maar ook in tuinen en kinderspeelparkjes. Jaarlijks levert dit veel gevaren op. Dit blijkt ook wel uit de hoeveelheid meldingen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Nederland kent 30 giftige paddenstoelen, waarvan er 5 écht dodelijk zijn als je ze eet. We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven. Je kan deze paddenstoel beter niet aanraken én al zeker niet eten! Niet voor niks staat deze paddenstoel bekend als de ‘death cap’ (de hoed des doods). Eén zo’n paddenstoel kan al fataal zijn.

Symptomen vergiftiging groene knolamaniet

Meestal duurt het zo’n 12 uur voordat de eerste symptomen optreden. De groene knolamaniet is een verraderlijke paddenstoel. De eerste dag ben je doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood…

De vergiftiging verloopt in 3 fasen.

  1. Braken en diarree
  2. Aantasting van de nieren en de lever met bloedstoornissen als gevolg
  3. Verwardheid en coma

Bron: Antigifcentrum

Deze paddenstoel is prachtig, maar je kunt er beter van af blijven en je moet het al zeker niet eten! De panteramaniet herken je aan een geelbruine tot donkerbruine hoed. Op deze hoed zitten kleine witte vlokjes. Het eten van deze paddenstoel kan dodelijk aflopen!

Symptomen vergiftiging panteramaniet

Het duurt meestal zo’n 30 minuten tot 3 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste ziekteverschijnselen zijn woede of euforie, verwardheid en er kunnen hallucinaties en stuipen optreden.

Daarna wordt het slachtoffer suf en slaperig. Symptomen zoals diarree, misselijkheid en braken komen om de hoek kijken. Het slachtoffer kan zelfs in coma raken.

Bron: Antigifcentrum

Deze paddenstoel zal je waarschijnlijk niet zo snel in je mond steken. De voorjaarskluifzwam ziet er alles behalve aantrekkelijk uit. Gelukkig maar, want een vergiftiging van de voorjaarskluifzwam kan fataal aflopen.

Symptomen vergiftiging voorjaarskluifzwam

Het duurt meestal zo’n 6 tot 12 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste symptomen zijn buikkrampen, diarree, hoofdpijn, koorts en hevige vermoeidheid. In geval een ernstige vergiftiging treden er 36 tot 48 uur na inname andere ziekteverschijnselen op, zoals leverfalen, sufheid en beven.

Bron: Antigifcentrum

De bundelmoslokje heeft een lieftallige naam, maar dat is het zeker niet. Deze kleine paddenstoel kan al in kleine hoeveelheid al dodelijk zijn. Je vindt deze paddenstoelen met name terug op takken en bomen. Houd daarom deze paddenstoel ver uit de buurt van je mond!

Symptomen vergiftiging bundelmoslokje

Het duurt meestal zo’n 12 uur voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De vergiftiging verloopt in drie fasen. De eerste tekenen zijn braken en hevige diarree. Daarna wordt de lever en de nier aangetast, waardoor bloedingsstoornissen optreden. De hoge mate aan ammoniak kan leiden tot verwardheid en coma.

Bron: bundelmoslokje

De parasolzwam is een merkwaardige paddenstoel. Deze paddenstoel herken je aan een witte kleur en een schilferige hoed. Onthoud dat parasolzwammen die kleiner zijn dan 10 centimeter als verdacht of giftig gezien moeten worden. Deze paddenstoel kun je niet eten!

Symptomen vergiftiging parasolzwam

Het duurt meestal zo’n 12 uur voordat de eerste symptomen optreden. De eerste tekenen zijn braken en hevige diarree. Ook de lever en de nieren kunnen aangetast worden. Dit kan leiden tot bloedstoornissen. Een aantal vergiftigingen met parasolzwammen kent een fatale afloop.

 

Bron: Antigifcentrum