Pas op voor deze giftige planten in de tuin

Categorie:
Planten
Tags:
Tips Kinderen Tuin Veiligheid
Leestijd: 4 min

Planten zijn een prachtige manier om je tuin op te vrolijken. Terwijl je sommige planten zonder problemen kunt aanraken of zelfs opeten, zijn niet alle planten zo onschuldig als ze lijken. Daarom is het goed om te weten bij welke planten jij, je kinderen en (huis)dieren moeten oppassen. In deze blog delen we een lijst met een aantal veel voorkomende giftige planten in de tuin.

Narcis (Narcissus)

Deze vrolijke gele bloem bloeit in het voorjaar in veel Nederlandse tuinen. Narcissen bevatten echter lycorine, een gif dat bij inname spijsverteringsstoornissen zoals braken, buikpijn en diarree tot gevolg kan hebben. Bij veelvoudige aanraking van de bollen kan de mens last krijgen van huidaandoeningen en -ontstekingen.

Hortensia (Hydrangea)

Hortensia’s kunnen uitgroeien tot witte, roze, rode, paarse en blauwe bossen. Ze staan mooi in de tuin, maar zowel mensen als dieren moeten oppassen als ze ervan eten. De bladeren en bladknoppen bevatten namelijk cyanide, een gif dat braken, diarree en een negatief effect op de bloedsomloop kan veroorzaken. Er geldt geen groot gevaar bij inname, want alleen in zeer grote hoeveelheden kan de plant fataal zijn.

Hulst (Ilex aquifolium)

De groene blaadjes en rode bessen van de hulst zien er sfeervol uit. Bij kerst gebruiken we het zelfs als sierstuk voor op tafel. Toch zijn zowel de besjes als de bladeren van deze plant giftig voor de mens. Het eten van meer dan vijf besjes kan leiden tot braken, diarree en slaperigheid. Inname van meer dan twintig bessen kan zelfs dodelijk zijn voor kinderen.

Blauweregen (Wisteria)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze hangende plant meer lila van kleur. De zaadjes die uit de peulen komen zijn heel giftig. Wanneer mensen of dieren hiervan eten, kunnen zij ernstige last krijgen van braken, misselijkheid en buikkrampen. Ook is het belangrijk op te passen voor het sap dat uit de plant komt; als het sap in je ogen komt, kan dit namelijk zorgen voor irritatie van het hoornvlies.

Klimop (Hedera helix)

Deze groene plant klimt bij veel mensen in de tuin omhoog langs de muur. Niet iedereen weet dat er zwarte bessen tussen de bladeren groeien. Hoewel ook de bladeren gif bevatten, zijn vooral deze bessen gevaarlijk. Grote hoeveelheden contact met de plant of het sap van de bessen kan zorgen voor huiduitslag. Inname ervan heeft koorts, braken, buikpijn en een suf gevoel tot gevolg.

Zie je verschijnselen van vergiftiging of heeft je kind van een plant gegeten waarvan je niet zeker weet of deze giftig is? Bel dan de spoedlijn van de huisarts. Wordt het slachtoffer benauwd, suf, bewusteloos of ontstaan er wonden? Bel dan 112.

Helaas zijn nog veel meer planten in de tuin giftig. Haal je een nieuwe plant in huis? Check bij twijfel altijd op internet hoe gevaarlijk hij is. In ons artikel Zo creëer je een veilige tuin voor kinderen lees je meer tips voor een kindvriendelijke tuin.

Meer weten over het verlenen van eerste hulp? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.