Na bijna-verdrinking alsnog sterven. Hoe kan dat?

Categorie:
Zomer Ongelukken
Tags:
Kinderen Zwemmen Verdrinken
Leestijd: 2 min

Een slachtoffer dat in nood is gekomen tijdens het zwemmen kan er soms met de schrik vanaf zijn gekomen. Een verdrinking heeft dan gelukkig niet plaatsgevonden. Wel is het belangrijk om toch goed te blijven opletten. Dit is omdat er ondanks dat het slachtoffer niet is verdronken, toch het fenomeen ‘secondary drowning’ kan ontstaan. We leggen je hieronder er meer over uit.

Wat is 'secondary drowning'?

Bij een bijna-verdrinking kan het slachtoffer veel water ingeslikt hebben. Eenmaal boven water lijkt het erop dat het slachtoffer er met de schrik vanaf is gekomen. Toch kan het zijn dat de bijna-verdrinking later op de dag, en vooral in de nacht, voor problemen zorgt. Dit gebeurt namelijk omdat er tijdens de bijna-verdrinking wel water in de longen is terecht gekomen.

Het water in je longen kan er voor zorgen dat de longblaasjes stuk gaan. Dit kan er weer voor zorgen dat jouw longen niet meer optimaal werken en je uiteindelijk een zuurstoftekort zult krijgen. Longen zijn er namelijk voor bedoeld om de lucht die jij inademt te filteren en zuurstof toe te voegen aan je bloed. Dit proces kan bemoeilijkt worden door het water dat in de longen van het slachtoffer is gekomen. Daarom moet je altijd blijven opletten na een bijna-verdrinking.

Waarom gebeurt dit vaak in de nacht? Als je gaat liggen dan zal het water dat in de longen terecht is gekomen verdeeld worden over de longen. Hier kan het meer schade aandoen dan alleen onderin de longen. Blijf daarom altijd de nacht na een bijna-verdrinking alert. Ook is het ook erg belangrijk om te waken voor een longontsteking omdat het water in de longen kan zorgen voor een infectie.

Wat kan je het beste doen bij vermoeden van secondary drowning?

  • Is het slachtoffer bewusteloos? Bel dan gelijk 112 en start met reanimeren
  • Is het slachtoffer onderkoeld? Warm het slachtoffer dan niet op
  • Heeft het slachtoffer moeite met ademen? Bel dan gelijk 112. Blijf daarnaast ook de vitale functies goed controleren
  • Hoest het slachtoffer veel? Bel in dit geval ook 112

Wanneer secondary drowning overgaat in reanimatie

We hopen natuurlijk dat een verdrinking of secondary drowning nooit voorkomt. Toch is het belangrijk om te weten wat jij zou moeten doen bij beiden. Tijdens onze EHBO-cursussen leer jij hier alles over. Daarnaast leer je ook wat je moet doen op het moment dat je een ander persoon of kind moet reanimeren. Erg belangrijk!

Wil jij graag meer leren over EHBO? Neem een kijkje op www.livis.nl voor ons cursusaanbod. Wist jij dat 80% van de zorgverzekeraars jouw cursus vergoeden? We hopen je snel weer te zien bij een van onze praktijksessies.