Pas op, hier kunnen kinderen zich snel in verslikken.

Categorie:
Verslikken
Tags:
Tips Kinderen
Leestijd: 2 min

Je moet er niet aan denken: je kind zit lekker te spelen en opeens hoor je dat hij of zij zich verslikt. Het is dan belangrijk om snel te kunnen handelen. In welke spullen verslikken kinderen zich het vaakst? Wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij. Lees snel verder!

Verslikken in eten

Kinderen verslikken zich vaak in eten. Dit komt doordat ze nog niet goed kunnen inschatten hoe groot een hap moet zijn. Daarom is het belangrijk dat jij hen hierbij helpt als ze nog klein zijn. Snijd bijvoorbeeld knakworsten en stukken groente en fruit in kleine hapklare stukjes, zodat kinderen dit makkelijk kunnen eten. Een druif is een voorbeeld van fruit waar kinderen zich snel in verslikken. Snij druiven en cherry tomaten altijd even doormidden of in 4 stukjes.

Kleine voorwerpen

Ruim kleine voorwerpen (knopen, batterijen, munten, etcetera) die rondslingeren in je huis altijd op. Een knoop of een munt is zo verdwenen in de mond van je kind. Als een voorwerp vast komt te zitten kan het verregaande gevolgen hebben. Berg daarom alles op in bakjes of afgesloten lades waar je kind niet bij kan. 

Een ballon

Het is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt, maar ballonnen wekken altijd de interesse op bij kinderen. Ze stoppen een ballon erg gemakkelijk in hun mond. Kleine kinderen willen ballonnen graag opblazen, maar kunnen deze te ver in hun mondje stoppen. Hierdoor kunnen ze zich erin verslikken of erger nog stikken.

Speelgoed

Klein speelgoed kun je beter niet laten rondslingeren. Lego, knikkers en kleine poppetjes zitten zo in de mond van kinderen. Kruipende baby’s komen deze onderweg tegen en stoppen het in hun mond en grotere kinderen kunnen het soms niet weerstaan om er op te kauwen. Let daarom goed op rondslingerend en klein speelgoed.

Wat moet je doen bij verslikking en verstikking?

Het kan zomaar gebeuren, dat een kind zich verslikt en als het gebeurd kan het erg schrikken zijn voor ouders. We hebben een blog geschreven over hoe je verslikken bij kinderen kunt voorkomen. Lees meer over hoe je het risico op verslikken kunt verkleinen. 

Wil je meer leren over wat je moet doen bij verslikking en verstikking? Tijdens de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen volgens de ABCDE-Methode. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.