Wat moet je doen bij een schaafwond?

Categorie:
Wond
Tags:
Eerste Hulp EHBO Tips
Leestijd: 2 min

Schaafwonden komen heel veel voor. Niet alleen bij spelende kinderen die vallen op straat, maar bijvoorbeeld ook bij wielrenners of voetballers die uitglijden tijdens het sporten. Meestal zijn schaafwonden pijnlijke en vuile wonden. Hoe kun je een schaafwond herkennen en wat kun je doen bij een schaafwond?

Wat zijn de symptomen van een schaafwond?

Een schaafwond kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Pijn
- De wond is oppervlakkig.
- De bovenste laag van de huid is beschadigd.

Wat moet je doen bij een schaafwond?

Heb je te maken met een schaafwond? Onderneem dan de volgende stappen: 

1. Spoel de wond goed schoon met lauw stromend water uit de kraan of ander drinkbaar water. 2. Gebruik eventueel een zacht borsteltje om het vuil uit de wond te vegen. Gebruik een pincet voor oppervlakkig vuil (zoals stukjes glas of zandkorrels) als het niet lukt om dit vuil met water uit de wond te spoelen. Als er geen water bij de hand is, maak je de hele wond schoon met ontsmettingsmiddel.
3. Droog de omgeving van de wond met een schone doek.
4. Kleine schaafwonden kan je aan de lucht laten drogen. Dek grote schaafwonden af met een niet-verklevend steriel verband.

Moet je naar de huisarts met een schaafwond?Neem contact op met de huisarts bij twijfel over de grootte van de wond of als de wond niet goed schoongemaakt kan worden.

Wil jij weten hoe je het beste eerste hulp kunt verlenen bij ongelukken die in en rondom het huis gebeuren? Volg dan een van onze EHBO-cursussen! Wist je trouwens dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed? Bekijk hier of jij ook in aanmerking komt voor een vergoeding.