Veilig met je baby op de fiets

Categorie:
Fietsen Verkeer
Tags:
Veiligheid Baby Fietsen
Leestijd: 3 min

Nederland is een fietsland. Het liefst stappen we dan ook op de fiets als we de baby willen meenemen voor een kort ritje naar de supermarkt of het kinderdagverblijf. We bespreken in deze blog de do’s en don’ts van het fietsen met een baby. Zo gaan jullie samen veilig op stap!

Fietszitje

Een fietszitje lijkt de ideale oplossing om je baby mee te nemen op de fiets, toch is dit pas veilig wanneer je baby zelfstandig rechtop kan zitten. De meeste baby’s kunnen dit vanaf 9 maanden. Pas wanneer zij zelf rechtop blijven zitten, en dus sterkere rug- en nekspieren hebben ontwikkeld, zijn baby’s in een fietszitje beschermd tegen hobbels op de weg.

Maxi-Cosi

Er zijn speciale bevestigingen waarmee je de Maxi-Cosi kunt vastzetten op de fiets. Dit beschermt het hoofd en de nek van je baby beter dan een fietszitje. Een autostoel kan bevestigd worden op je bagagedrager of voorop je fiets. We raden het aan om beugels te kopen met een ingebouwde vering waardoor de Maxi-Cosi zo min mogelijk beweegt.  

Babyschelp

Heb je een fietskar of bakfiets? Bevestig daar een babyschelp in. Een babyschelp is een comfortabele schaal met gordels die je vast kunt maken aan je fietskar of (bak)fiets. Zelfs baby’s die jonger dan 4 maanden oud zijn, kunnen hier veilig in zitten. Voeg dan wel voor de zekerheid een hoofd- en lichaamsverkleiner toe.

Aanpassingen aan de fiets

Als je een zitje, stoel of schelp op je fiets hebt gemonteerd, kan het fietsen voor jou wat lastiger worden. Om zowel moeder, vader en baby veilig te houden, kan je ervoor kiezen aanpassingen te maken aan je eigen fiets. Denk aan het verstellen van je zadel en stuur om meer ruimte te creëren bij het afstappen. Ook bestaat er een stuurdemper die ervoor zorgt dat je stuur minder snel slingert. Niet onbelangrijk: zorg dat je jasbeschermers hebt, zodat de benen van je kind niet tussen de spaken komen.

Draagzak

Het wordt afgeraden om te fietsen met een draagzak. Wanneer je van je fiets valt met je baby in een draagzak, valt de baby mee en is de kans groot dat hij/zij de klap opvangt. Kies dus voor bovenstaande tips om veilig met je baby op de fiets te stappen.

Wil jij weten wat je moet doen bij een ongeluk op de fiets? Volg dan onze cursus ‘EHBO bij Baby’s en Kinderen’. Wist jij daarnaast ook dat 80% van de zorgverzekeraars jouw cursus bij Livis vergoeden? Doe hier de vergoedingscheck om te zien of dat ook voor jou geldt.