Voer je de Rautekgreep alleen uit bij een bewusteloos slachtoffer?

Categorie:
EHBO
Tags:
Rautekgreep EHBO
Leestijd: 2 min

De Rautekgreep is een manier om een slachtoffer veilig te verplaatsen. Je verplaatst een slachtoffer liever niet, maar in een gevaarlijke situatie moet het soms wel. Vaak hoor je dat de Rautekgreep wordt toegepast bij bewusteloze slachtoffers, maar voer je deze EHBO-handeling alleen uit bij bewusteloze slachtoffers?

Bij wie voer je de Rautekgreep uit?

Stel dat een slachtoffer zijn been breekt of zijn voet verzwikt midden op een fietspad, dan kan het zijn dat hij zichzelf niet meer kan verplaatsen. Op zo’n moment is het veiliger als het slachtoffer wordt verplaatst naar een veilige plek. Dat doe je middels de Rautekgreep. Je voert de Rautekgreep dus zeker niet alleen uit bij een bewusteloos slachtoffer. Voordat je de Rautekgreep uitvoert, vraag eerst het slachtoffer of hij zichzelf kan verplaatsen. Zo niet, geef aan dat je het slachtoffer gaat verplaatsen.

Hoe voer je de Rautekgreep uit?

Het uitvoeren van de Rautekgreep vereist verschillende stappen. In onze EHBO-cursus leer je welke stappen dat zijn en hoe je deze uitvoert. Vind hier meer informatie onze EHBO-cursussen.