Voer je de Rautekgreep alleen uit bij een bewusteloos slachtoffer?

Categorie:
EHBO
Tags:
Rautekgreep EHBO
Leestijd: 2 min

De Rautekgreep is een manier om een slachtoffer veilig te verplaatsen. Je verplaatst een slachtoffer liever niet, maar in een gevaarlijke situatie moet het soms wel. Vaak hoor je dat de Rautekgreep alleen wordt toegepast bij bewusteloze slachtoffers, maar klopt dit? In deze blog vertellen we je bij wie je deze greep kunt toepassen en waar je dan op moet letten.

Wanneer voer je de Rautekgreep uit?

Stel je voor dat iemand is gevallen op een plek waar het niet veilig is, zoals een plek met instortingsgevaar. Op zo’n moment is het belangrijk om het slachtoffer te verplaatsen naar een veilige plek, dat doe je middels de Rautekgreep. Je kijkt altijd als eerst of jij zelf veilig naar het slachtoffer kan. Zo niet? Dan bel je 112.

Kan je wel veilig naar het slachtoffer? Dan heeft het de voorkeur om het slachtoffer te helpen op de plek waar hij of zij zich bevindt. Het verplaatsen van het slachtoffer kan pijnlijk zijn of juist het letsel verergeren. Kijk dus of de plek waar het slachtoffer ligt ander letsel kan veroorzaken of de letsels die er al zijn kan verergeren.

Het slachtoffer verplaatsen

Als je de plek niet veilig kan maken vraag je eerst het slachtoffer of hij of zij zichzelf kan verplaatsen. Mocht dit niet het geval zijn, dan laat je het slachtoffer weten dat je hem/haar zult verplaatsen. Je voert de Rautekgreep uit om het slachtoffer naar een veilige plek te brengen. De Rautekgreep wordt dus zeker niet alleen uit bij een bewusteloos slachtoffer.

Wil je graag meer over de rautekgreep lezen, we hebben er eerder een blog over geschreven, inclusief een handig stappenplan

Het uitvoeren van de Rautekgreep vereist verschillende stappen. In onze EHBO-cursus leer je welke stappen dat zijn en hoe je deze uitvoert. Daarnaast leer je tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.