Voor alle (groot)ouders die meer willen leren over EHBO

Categorie:
EHBO
Tags:
Tips EHBO Ouders Groot-ouders Volwassenen
Leestijd: 3 min

Ieder jaar komen zo’n 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een ongeval. Daarvan is bijna een derde jonger dan 5 jaar. Veel voorkomende ongevallen bij jonge kinderen zijn verstikking, verdrinking, verbranding, vergiftiging en vallen. In dit artikel geven we je tips voor de meest voorkomende noodgevallen. Voor alle (groot) ouders die meer willen leren over EHBO.

1. Een stukje eten zit vast in de keel

Gezellig een barbecue of ergens een hapje eten, maar een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Stel je voor dat er een stukje vlees vast komt te zitten bij een kind en hij of/zij kan niet meer ademen. Snel levensreddend handelen is dan noodzakelijk. Wat kan je het beste doen? Ga op de juiste hoogte achter je kind staan (of op je knieën) en sla 5 keer op de rug tussen de schouderbladen. Werkt dit nog niet? Bel dan 112 en ga door met de 5 rugslagen en buikstoten (wissel deze af) totdat de obstructie los komt.

2. Een val van de trap

Je kind loopt stiekem de trap op, maar helaas gaat het deze keer niet goed. Hij/zij valt van de trap en het is raak: arm gebroken! Als de val hoger is dan de lichaamslengte is er ook kans op schedel-, hersen- en wervelletsel. Til het kind niet op laat en laat het kind zelf omhoog komen en controleer dan op de boven genoemde letsels. Bij vermoeden van letsel bel je 112. Is het kind nog erg klein? Zorg altijd voor ondersteuning van de arm tijdens het traplopen.

3. Hete soep of hete thee

Een kopje thee, een gezellig kaarsje of een lekkere warme kop soep: een brandwond ligt op de loer met rondrennende kinderen. Niet alleen is een brandwond heel erg pijnlijk, het is ook nog eens gevaarlijk. Bij een brandwond geldt de volgende regel: ‘water en de rest komt later’. Koel de brandwond met zacht stromend lauw leidingwater. Koel niet met de straal direct op de wond maar laat het er overheen stromen. Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en indien van toepassing de luier. Heeft je kind ernstige brandwonden of brandwonden in de nek en hals opgelopen? Bel onmiddellijk 112. Lees hier meer over eerstegraads brandwonden.

4. Een fles schoonmaakmiddel

Je moet even op en neer naar beneden om een nieuw schoonmaakdoek te halen voor de badkamer die je schoonmaakt. Als je terugkomt, merk je gelijk dat er iets mis is met je kind. Je kindje heeft irritatie rond de mond, een rare huidskleur en de adem ruikt naar schoonmaakmiddel. Stress schiet door je lijf. Wat nu?

Spoel de mond met water en bel 112 voor advies bij bewusteloosheid, benauwdheid, suf worden of uitgebreide wonden. Bel in alle andere gevallen met de huisarts of huisartsenpost. Geef aan de professionele hulpverlener door wat jouw kind precies heeft gedronken.

5. Geïrriteerde huid door een processierups

De haren van een processierups veroorzaken een branderig gevoel en pijnlijke irritatie. Maar hoe verwijder je deze haren van de huid? Je kunt hierbij plakband gebruiken dat je over de aangedane plaats heen dept. Op deze manier blijven de haren aan het plakband plakken. Als de haren zijn verwijderd kan je verzorgende zalf op de huid aanbrengen.

Wil je meer leren over EHBO? Tijdens de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen volgens de ABCDE-Methode. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.