Wat te doen bij een eerstegraads brandwond?

Categorie:
Brand Brandwonden
Tags:
Brand Brandwonden EHBO
Leestijd: 2 min

Als je te lang in een brandende zon zit of een te hete mok thee vastpakt, is het al raak. Je voelt een prikkelend en pijnlijk gevoel op je huid; een eerstegraads brandwond. Een eerstegraads brandwond is vervelend, maar gelukkig wel de lichtste variant van de brandwonden. Hoe kan je deze brandwond het best behandelen?

Symptomen van een eerstegraads brandwond

Een eerstegraads brandwond is te herkennen aan een rode of roze huid. De huid is niet kapot, maar kan wel prikkelend of pijnlijk aanvoelen. Daarnaast is de huid vaak droog. 

Wat te doen bij een eerstegraads brandwond?

Een eerstegraads brandwond kan erg pijnlijk zijn en om de pijn te verlichten kan je de brandwond het beste spoelen met lauw stromend water voor ongeveer 10 tot 20 minuten. Lauw water heeft de temperatuur tussen de 15°C en 30°C.

Wanneer moet je hulp inschakelen bij een eerstegraads brandwond?

Bij een eerstegraads brandwond hoef je meestal geen hulp in te schakelen. Natuurlijk doet een eerstegraads brandwond pijn, maar deze pijn zal binnen een paar dagen verminderen. Toch kan het nodig zijn om de hulpdiensten te alarmeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn als het slachtoffer:

  • misselijk is of braakt
  • hoofdpijn heeft
  • koorts krijgt of koude rillingen heeft
  • een groot percentage van de huid verbrand heeft

Daarnaast is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als er verbranding in het gezicht is, ook bij geschroeide wenkbrauwen. Er kan namelijk ook hete lucht zijn ingeademd bij bijvoorbeeld een steekvlam. Ook bij verbranding van de geslachtsdelen kan je het beste langs de huisarts gaan. 

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.