Wat moet je doen bij een afgebroken tand?

Categorie:
Tanden
Tags:
EHBO Tanden
Leestijd: 2 min

Tanden zijn kwetsbaar. Bij een val of stoot tegen het gebit kunnen tanden afbreken. Wat moet je dan doen? Lees in dit artikel wat je kan doen bij een afgebroken tand.

Bepaal de toestand van het slachtoffer

Letsel aan de mond is op zichzelf niet erg gevaarlijk, het kan echter wel een gevolg zijn van een groter ongeluk. Denk hierbij aan een auto-ongeluk of een val van de fiets. Voordat je je richt op het letsel aan de mond, is het beter om eerst te achterhalen wat er precies is gebeurd en of er iets ergers aan de hand is. Wanneer de afgebroken tand het gevolg is van een ernstig ongeluk, is het letsel aan de mond minder belangrijk. Richt je dan meteen op de vitale functies van het slachtoffer.

Bewaar het stukje afgebroken tand goed

Het is belangrijk om het afgebroken stukje tand goed te bewaren. Ga daarom eerst op zoek naar het afgebroken stukje. Spoel de tand schoon met volle melk. Bewaar de tand vervolgens in volle melk.

Heb je geen volle melk? Dan kan het slachtoffer het stukje tand schoonlikken of schoonzuigen en in zijn mond bewaren. Let op, doe dit niet bij kleine kinderen. Zij kunnen per ongeluk het stukje tand doorslikken.

Tandarts inschakelen

Ga zo snel mogelijk naar de tandarts als je tand is afgebroken. De tandarts kan ervoor zorgen dat de tand weer geheeld wordt.

Benieuwd wat je moet doen bij een losgekomen tand? Lees dan ook het artikel 'Een losgekomen tand, wat nu?'.