Wat zijn teken en wat voor schade kunnen zij aanrichten?

Categorie:
EHBO teken
Tags:
EHBO
Leestijd: 4 min

Teken zijn hele kleine beestjes die in een bos of in een tuin aanwezig zijn. Zij kunnen op jouw huid belanden en hiermee loop jij gevaar op een tekenbeet. Maar wat houdt een tekenbeet eigenlijk in en wat voor gevaar loop jij hier mee. We leggen er meer over uit in deze blog.

Wat is een teek?

Een teek is een klein beestje, die lijkt op een spin. Je kunt teken vinden in bossen, maar ook in tuinen komen ze steeds vaker voor. Teken zijn niet alleen in dode bladeren die naast bomen en struiken liggen te vinden, ze zitten vaak ook in hoog en schaduwrijk gras. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Waar komen in Nederland de meeste teken voor?

Teken zitten vooral in het bos, in struiken of in hoog gras. Ze stappen over op passerende mensen of dieren. Ben jij in een bosrijke omgeving? Zorg dan dat je jezelf, je partner en je kinderen bij thuiskomt goed controleert op teken. Lees hieronder meer over hoe je een tekenbeet kunt herkennen.

Waar komen tekenbeten het meeste voor?

Het is algemeen bekend dat teken zich graag nestelen op plekjes achter de oren, onder de oksels, in knieholtes en in de lies. Daarnaast heeft de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan naar de plek waar mensen het meest worden gebeten. Bij kinderen is dit het vaakst in de nek en op het hoofd, zie het onderzoek hier. Het is goed om te weten welke plekjes als favoriet worden gezien door een teek, maar controleer altijd het hele lichaam na het bezoek van een bos of plekken waar je door hoog gras hebt gelopen.

Waar moet je op letten bij een tekenbeet?

Als je gebeten bent door een teek, dan zul je een teek (klein, zwart beestje) op de huid zien zitten. Na het volzuigen met bloed kan de teek wel zo groot worden als een erwt. Een volgezogen teek is lichter van kleur en de beet kan ook zeker gaan jeuken. Bij mensen met donkere huidskleur kunnen symptomen er anders uitzien op de huid.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Als je naar een bos of een plek gaat waar je door hoog gras loopt, zorg er dan voor dat je altijd een lange broek aantrekt en dat je jouw sokken over je broek heen draagt. Daarnaast kan je het best een shirt met lange mouwen dragen en is het verstandig om een hoed of pet te dragen. Naast het onderzoeken of er een teek op jouw huid is beland kan je ook jouw haren (en de haren van jouw kinderen) goed doorkammen.

Hoe verwijder je een teek?

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Belangrijk: Desinfecteer de teek nooit voordat je hem verwijderd hebt. Hij spuit dan direct zijn speeksel in de huid.

  • Pak met een tekentang of pincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast
  • Trek de teek met één rechte beweging uit de huid
  • Controleer na het verwijderen goed of je de teek in zijn geheel hebt verwijderd. Blijven er stukjes achter, zoals de pootjes, dan kunnen deze gaan ontsteken. Neem in dit geval contact op met de huisarts.
  • Lukt het niet om de teek te verwijderen of vind je het niet prettig? Ga dan direct naar de huisarts.

Na het verwijderen van de teek: 

  • Desinfecteer je de wond met alcohol
  • Noteer je de datum en controleer je gedurende 1 maand op het ontstaan van een rode kring. Zodra er een rode kring ontstaat, neem je contact op met de huisarts

Het risico van een tekenbeet: de ziekte van Lyme

Ongeveer 20% van de teken in Nederland dragen de Borrelia-bacterie met zich mee. Dit is een bacterie die de veroorzaker van de ziekte van Lyme is. Ben je daarmee besmet dan kan je een rode kring of plek rondom de tekenbeet zien opkomen. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Van de mensen met een tekenbeet krijgt 2 procent de ziekte van Lyme.

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om bovengenoemde maatregelen in acht te nemen en je bewust te zijn van het feit waar je een tekenbeet kunt oplopen. Mocht jij na een tekenbeet de volgende klachten hebben: rode plek of kring, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn of gewrichtsklachten, ga dan zeker gelijk naar de huisarts. Wel goed om er bij te vermelden: de symptomen van deze ziekte komen bij mensen verschillende tot uiting, daarom is het niet altijd makkelijk om deze ziekte te herkennen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en naast het opdoen van de benodigde EHBO-kennis is het ook fijn om te weten hoe je moet communiceren bij een ongeluk. De cursus EHBO bij Volwassenen is vernieuwd! Boek nu jouw cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.