Wat zijn teken en wat voor schade kunnen zij aanrichten?

Categorie:
EHBO teken
Tags:
EHBO
Leestijd: 4 min

Teken zijn hele kleine beestjes die leven in bossen en tuinen. Ze kunnen op de huid belanden en hierdoor heb je kans op een tekenbeet. Maar wat houdt een tekenbeet precies in en is een tekenbeet gevaarlijk? We leggen er meer over uit in deze blog, lees snel verder.

Wat is een teek?

Een teek is een klein beestje, vergelijkbaar met een spin. Je kunt teken vinden in bossen, maar ook in tuinen komen ze steeds vaker voor. Teken zijn niet alleen in dode bladeren die naast bomen en struiken liggen te vinden, ze zitten vaak ook in hoog en schaduwrijk gras. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Wageningen heeft daarnaast vastgesteld dat teken ook in kort gemaaid gras kunnen zitten, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Waar in Nederland komen teken voor?

Teken zitten vooral in het bos, in struiken of in gras. Ze stappen over op passerende mensen of dieren. Toch kunnen ze ook in de tuin aanwezig zijn, zoals in kort gemaaid gras, terrassen met gras tussen de tegels en in borders. Ben je in een bosrijke omgeving geweest of hebben je kinderen in de tuin gespeeld? Controleer dan na afloop of er teken op de huid of in het haar zitten. 

Op welk lichaamsdeel komen tekenbeten voor?

Het is algemeen bekend dat teken zich graag nestelen op plekjes achter de oren, onder de oksels, in knieholtes en in de lies. Daarnaast heeft de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan naar de plek waar mensen het meest worden gebeten. Bij kinderen is dit het vaakst in de nek en op het hoofd, zie het onderzoek hier. Het is goed om te weten welke plekjes als favoriet worden gezien door een teek, maar controleer altijd het hele lichaam na een bezoek aan het bos of aan plekken waar je door het gras hebt gelopen.

Waar moet je op letten bij een tekenbeet?

Als je gebeten bent door een teek, dan zul je de teek op de huid zien zitten. Na het volzuigen met bloed kan de teek wel zo twee keer zo groot worden als een erwt. Een volgezogen teek is lichter van kleur en de beet kan ook gaan jeuken. 

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Als je naar een bos of een plek gaat waar je door gras loopt, zorg er dan voor dat je altijd een lange broek aantrekt en dat je sokken over je broek heen draagt. Daarnaast kan je het best een shirt met lange mouwen dragen en is het verstandig om een hoed of pet op te zetten. Naast het onderzoeken of er een teek op jouw huid is beland is het ook verstandig om je haren goed te kammen.

Hoe verwijder je een teek?

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Belangrijk: desinfecteer de teek nooit voordat je hem verwijderd hebt. Hij spuit dan direct zijn speeksel in de huid.

  • Pak met een tekentang of pincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
  • Trek de teek met één rechte beweging uit de huid.
  • Controleer na het verwijderen goed of de teek helemaal weg is. Blijven er stukjes achter, zoals de pootjes, dan kunnen deze gaan ontsteken. Neem in dit geval contact op met de huisarts.
  • Lukt het niet om de teek te verwijderen of vind je het niet prettig om te doen? Ga dan direct naar de huisarts.

Na het verwijderen van de teek: 

  • Desinfecteer je de wond met alcohol.
  • Noteer je de datum en controleer je gedurende 1 maand op het ontstaan van een rode kring. Zodra er een rode kring ontstaat, neem je contact op met de huisarts

Het risico van een tekenbeet: de ziekte van Lyme

Ongeveer 20% van de teken in Nederland draagt de Borrelia-bacterie met zich mee. Dit is een bacterie die de veroorzaker van de ziekte van Lyme is. Ben je daarmee besmet dan kan je een rode kring of plek rondom de tekenbeet zien opkomen. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Van de mensen met een tekenbeet krijgt 2 procent de ziekte van Lyme.

Om de ziekte van Lyme te voorkomen is het dus belangrijk om bovengenoemde maatregelen in acht te nemen en je bewust te zijn waar je een tekenbeet kunt oplopen. Mocht je na een tekenbeet klachten krijgen (rode plek of kring, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn of gewrichtsklachten), ga dan gelijk naar de huisarts. Goed om te weten: de symptomen van deze ziekte komen bij mensen verschillend tot uiting, daarom is het niet altijd makkelijk om de ziekte te herkennen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.