Ernstige allergische reactie: wat nu?

Categorie:
Allergie
Tags:
Allergische reactie Allergie
Leestijd: 3 min

Jullie zijn heerlijk uit eten geweest met het gezin. Maar al snel krijgt je zoontje het benauwd en heeft hij buikkrampen en rode vlekken. Hij had nooit eerder een allergische reactie gehad, maar hij heeft vanavond dan ook voor het eerst schaaldieren gegeten. Weet jij wat je moet doen? Lees hier alles over een ernstige allergische reactie en het handelen bij een zogeheten anafylactische schok. 

Symptomen (ernstige) allergische reactie

Een ernstige allergische reactie ontstaat vaak acuut na het innemen van voeding, drank of medicijnen, of na een insectenbeet waar het slachtoffer allergisch voor blijkt te zijn. De volgende symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie:

  • Gevoel van angst en onrust
  • Vlekken en roodheid
  • Jeuk
  • Misselijkheid, braken en/of diarree
  • Zwellingen van de tong en keel
  • Moeilijke ademhaling
  • Aanhoudend hoesten
  • Daling van de bloeddruk
  • Duizeligheid en bewusteloosheid
  • Shocktoestand

Zodra het slachtoffer last heeft van meerdere, ernstige vormen van bovengenoemde klachten, is er sprake van anafylaxie. In elk geval is er direct hulp nodig, met als belangrijkste regel: hoe sneller de reactie optreedt na het nuttigen van een middel (voedsel, drank, medicijnen), hoe ernstiger het verloop van de reactie zal zijn.

Wat te doen bij een anafylactische shock?

Is het slachtoffer niet bekend met de allergie? Bel dan direct 112 in geval van de bovengenoemde shockverschijnselen. Is de allergische reactie niet levensbedreigend, bel dan de huisarts. Zorg er in de tussentijd voor dat het slachtoffer een, voor zichzelf, prettige houding kan aannemen en zich niet hoeft in te spannen.

Is het slachtoffer wel bekend met zijn/haar allergie? Dan heeft deze persoon vaak een noodpen, ook wel bekend als EpiPen, op zak. Pak om te helpen direct de noodpen erbij en gebruik deze volgens de instructie. Belangrijk hierbij is om het slachtoffer met de benen omhoog neer te leggen en de luchtweg vrij te maken. Hierna kan direct de noodpen toegediend worden, waarna het alsnog van belang is om 112 te bellen. Alle hulp die je het slachtoffer kunt geven voordat hij of zij naar het ziekenhuis gaat, is waardevol.

Benieuwd naar welke voedingsmiddelen een ernstige allergische reactie kunnen veroorzaken? Dit zijn er in principe meer dan 170, maar de meest voorkomende voedingsmiddelen zijn pinda’s, noten en zaden, vis en schaaldieren, eieren en exotische vruchten zoals kiwi.

 

Wil je meer weten over een ernstige allergische reactie en hoe je hierbij kunt helpen? Schrijf je dan in voor een Online cursus Ernstige Allergie.