Ernstige allergische reactie: wat nu?

Categorie:
Allergie
Tags:
Allergische reactie Allergie
Leestijd: 3 min

Jullie zijn heerlijk uit eten geweest met het gezin. Maar al snel krijgt je dochter het benauwd en heeft ze buikkrampen en rode vlekken. Je dochter heeft waarschijnlijk een (ernstige) allergische reactie. Weet jij wat je moet doen? Lees hier alles over een allergische reactie en het handelen bij een anafylactische schok. 

Symptomen van een (ernstige) allergische reactie

Een ernstige allergische reactie ontstaat vaak acuut na het innemen van voeding, drank of medicijnen of na een insectenbeet waar het slachtoffer allergisch voor blijkt te zijn. De volgende symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie:

  • Gevoel van angst en onrust
  • Vlekken en roodheid
  • Jeuk
  • Misselijkheid, braken en/of diarree
  • Zwellingen van de tong en keel
  • Moeilijke ademhaling
  • Aanhoudend hoesten
  • Daling van de bloeddruk
  • Duizeligheid en bewusteloosheid
  • Shocktoestand

Zodra het slachtoffer last heeft van meerdere of ernstige vormen van bovengenoemde klachten, is er sprake van anafylaxie. Je ziet vaak dat symptomen over en in het hele lichaam voorkomen en niet alleen op de plaats waar er contact is geweest met de oorzaak van de allergische reactie. In elk geval is er direct hulp nodig, met als belangrijkste regel: hoe sneller de reactie optreedt na het nuttigen van een middel (voedsel, drank, medicijnen), hoe ernstiger het verloop van de reactie zal zijn.

Wat te doen bij een anafylactische shock?

Is het slachtoffer niet bekend met de allergie? Bel dan direct 112 als de bovengenoemde verschijnselen optreden. Is de allergische reactie niet levensbedreigend, bel dan de huisarts. Zorg er in de tussentijd voor dat het slachtoffer een, voor zichzelf, prettige houding kan aannemen en zich niet hoeft in te spannen.

Is het slachtoffer wel bekend met zijn of haar allergie? Dan kan het slachtoffer een EpiPen op zak hebben, vraag dus altijd of het slachtoffer medicijnen bij zich draagt. Pak direct de noodpen erbij en gebruik deze volgens de instructie. Bel daarna alsnog 112. Alle hulp die je het slachtoffer kunt geven voordat hij of zij naar het ziekenhuis gaat, is waardevol.

Benieuwd naar welke voedingsmiddelen een ernstige allergische reactie kunnen veroorzaken? Dit zijn er meer dan 170, maar de meest voorkomende voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken zijn pinda’s, noten en zaden, vis en schaaldieren, eieren en exotische vruchten zoals kiwi.

Wil je meer weten over een ernstige allergische reactie en hoe je hierbij kunt helpen? Schrijf je dan in voor een Online cursus Ernstige Allergie.