Hoe herken je een allergische reactie bij baby's en kinderen?

Categorie:
Kinderziekten Allergie
Tags:
Allergie Kinderen Allergische reactie
Leestijd: 3 min

Kinderen kunnen net als volwassenen allergisch zijn voor verschillende dingen. Van huisstofmijt tot voedselallergieën. Hoe herken je een allergie bij een kind en kun je als ouders allergieën overdragen?  

Wat is een allergie? 

Bij een allergie gaat er iets niet goed in het immuunsysteem. Je krijgt een afweer tegen stoffen waar de meeste mensen geen last van hebben. Er ontstaat een reactie tegen het afweersysteem die eigenlijk niet nodig is. 

Hoe herken je een allergische reactie?

Allergieën kunnen verschillende reacties uitlokken. Daarin is elke allergie en persoon weer anders. Onderstaande klachten kunnen wijzen op een allergie. Om je kind te diagnosticeren is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Onderstaande reacties komen veel voor:

# Rode plekken en bultjes op de huid
# Spontaan opkomende eczeem en droge plekken
# Krampjes in de buik
# Problemen met de luchtwegen (veel verkouden en hoesten)
# Ontstekingen aan oren of ogen 

Welke soort allergieën zijn er? 

Bij baby’s en kinderen komt een voedselallergie het vaakst voor, meestal voor het eerste levensjaar. Veel voorkomende allergieën zijn:

# Koemelk-allergie
Veel ouders denken dat hun kind in het eerste jaar een koemelkallergie heeft. 2% van de kinderen die worden geboren hebben last van een koemelkallergie. Wanneer de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen hier overheen.

# Kippenei-allergie
Bij deze allergie ben je allergisch voor eiwitten die in eieren voorkomen. Het vervelende bij deze allergie is dat je kind verschillende symptomen kan hebben. Vaak gaat het gepaard met jeuk en eczeem.   

# Pinda-allergie
Dit is een hele gevaarlijke allergie. Bij deze allergie kan het van levensbelang zijn om gelijk te schakelen. Pinda’s zijn zoals veel mensen misschien denken geen noten. Het zijn peulvruchten, zoals bonen. Veel mensen die allergisch zijn voor pinda’s, zijn dit ook voor (soja) bonen.  

Kun je allergieën als ouder overdragen?

Wanneer je last hebt van allergieën kun je deze overdragen aan je kind. Wanneer beide ouders last hebben van allergieën is de kans het grootst. De kans van het overdragen van een allergie is echter ook aanwezig wanneer één van de ouders een allergie heeft. Moeders hebben een grotere kans om een allergie over te dragen dan vaders. 

Een allergische reactie bij kinderen kan vervelende symptomen met zich meebrengen. Tijdens de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leer je hoe je het beste kunt handelen. Geef je snel op!