Hoe kun je een ander die gevallen is het beste helpen

Categorie:
Winter
Tags:
Gevallen Tips EHBO
Leestijd: 3 min

Wanneer het koud is en er ligt ijs, dan vallen de mensen bij bosjes en elke minuut gebeuren er ongelukken. Valpartijen zorgen voor de meeste slachtoffers in ons land en met gladheid nemen de slachtoffers alleen maar toe. Weet jij wat je moet doen wanneer iemand is gevallen? Deze 4 stappen leggen jou uit hoe je moet handelen als iemand is gevallen.

In 4 stappen iemand helpen die gevallen is

Stap 1: Eigen veiligheid

Als eerste moet je controleren of het slachtoffer veilig ligt. Daarna moet jij bepalen of het voor jou veilig is om het slachtoffer te helpen.

Stap 2: Beoordeel de situatie

Vervolgens moet je het slachtoffer op zijn of haar toestand beoordelen. Controleer of het slachtoffer bewusteloos is. Kijk of het slachtoffer bloedt en of de lichaamsdelen nog normaal kunnen functioneren.

Stap 3. Informeer de hulpdiensten

Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverleners.

Stap 4. Verleen hulp

Ook zonder hulp van zorgverleners kan jij al iets betekenen voor het slachtoffer. Doe een doek met ijs bij het gewricht dat gekneusd, gebroken of ontwricht is. Druk een bloedende wond dicht met een schone lap stof. Houd het slachtoffer warm met extra lagen kleding of een isolatiedeken.

Hoe herken je of iemand bewusteloos is?

• Controleer of het slachtoffer bewusteloos is. Dit doe je door voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer te schudden en tegen hem of haar te praten. Als het slachtoffer niet reageert, dan is hij of zij bewusteloos.
• Als het slachtoffer bewusteloos is, kan de tong in de keel zakken. Voorkom dat de tong in de keel zakt en maak de luchtweg vrij. Dit doe je door het slachtoffer op de rug te draaien, het hoofd naar achteren te kantelen en voorzichtig de kin omhoog te duwen.
• Is de luchtweg open? Dan moet je om de minuut gedurende 10 seconden controleren of het slachtoffer normaal ademt. Houd de borstkas in de gaten, deze dient op en neer te gaan. Kom met je wang dichtbij de mond of de neus van het slachtoffer en controleer of hij of zij nog ademt. Via je wang kan je goed voelen of er nog luchtstroming is. Tijdens de 10 secondencontrole moet hij of zij minimaal 2 keer ademen, zonder rare geluiden.

Wil jij meer weten over hoe je het beste hulp kunt verlenen in deze situaties? Volg dan nu een cursus EHBO via Livis en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.