Hoe kun je een ander die gevallen is het beste helpen

Categorie:
Winter
Tags:
Gevallen Tips EHBO
Leestijd: 3 min

Het is ochtend en het is tijd om naar je werk te gaan. Je loopt in alle haast naar buiten en hebt nog geen nieuws gekeken. Jij weet niet dat de weg erg glad is en dat je extra moet opletten. Uit het niets val jij met je fiets, het was glad. Weet jij wat je moet doen als dit bij iemand anders gebeurt?

4 stappen om een gevallen persoon te helpen

Valpartijen zorgen in Nederland voor de meeste slachtoffers. Hoe kan je iemand anders bij een val het beste helpen?

Stap 1: eigen veiligheid

Het is belangrijk om altijd eerst te controleren of het slachtoffer zich op een veilige plek bevindt.. Daarna moet jij bepalen of het voor jou veilig is om het slachtoffer te helpen.

Stap 2: beoordeel de situatie

Beoordeel vervolgens de toestand van het slachtoffer. Controleer eerst of het slachtoffer grote wonden heeft en zorg dat je deze bloedingen direct stelpt. Daarna kijk je of het slachtoffer bij bewustzijn is, bij een bewusteloos slachtoffer weet je namelijk niet of hij kan (blijven) ademen. Als het slachtoffer buiten bewustzijn is, dan moet je de luchtweg vrijmaken en controleren of hij ademt.

Is het slachtoffer wél bij kennis, dan weet je dat hij ademt en dan wil je beweging van het lichaam voorkomen. Kijk of het lichaam een goede vorm heeft en vraag of het slachtoffer pijn heeft. Daarna vraag je of het slachtoffer zich voorzichtig kan bewegen. Let op of het slachtoffer dit begrijpt, duidelijk antwoord kan geven en de opdrachten kan uitvoeren.

Stap 3: informeer de hulpdiensten

Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener. De hulpdiensten werken met een vast vragensysteem, geef daarom antwoord op de vragen die de centralist stelt.

Stap 4: verleen hulp

Ook zonder hulp van hulpverleners kan jij al iets betekenen voor het slachtoffer. Je kunt kijken of er andere letsels zijn die hulp nodig hebben. Je kan bijvoorbeeld een bloedende wond dicht drukken met een schone lap stof. Daarnaast kan je een slachtoffer warm houden met extra lagen kleding of een isolatiedeken. Je kan het slachtoffer ook hulp bieden door hem of haar gerust te stellen en comfort te bieden.

Hoe herken je of iemand bewusteloos is?

Controleren of het slachtoffer bewusteloos is doe je door voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer te schudden en tegen hem of haar te praten. Als het slachtoffer niet reageert, dan is hij of zij bewusteloos. Er zijn dan twee mogelijkheden.

Mogelijkheid 1: bewusteloos en liggend op de zij

Maak een inschatting hoe ernstig de val is geweest. In sommige gevallen zal het op de rug draaien van het slachtoffer extra letsel kunnen veroorzaken en dit wil je voorkomen. Verplaats het slachtoffer dan niet, laat hem liggen op zijn zij en blijf de ademhaling controleren. Dit kan je doen door met je handen op de borst en rug te voelen. Als het slachtoffer in deze houding ligt, kan je tussendoor ook andere handelingen verrichten, zoals een isolatiedeken over het slachtoffer heen leggen.

Mogelijkheid 2: bewusteloos en liggend op de rug

Als het slachtoffer op zijn rug ligt dan kan de tong in de keel zakken. Dit voorkom je door de luchtweg vrij te maken. Dit doe je door het hoofd van het slachtoffer naar achteren te kantelen en voorzichtig de kin omhoog te duwen. Let op: moet je op deze manier handmatig de luchtweg vrij houden, dan moet je dit blijven doen en kan je geen andere handelingen verrichten.

Controleer om de minuut gedurende 10 seconden of het slachtoffer normaal ademt. Houd de borstkas in de gaten, deze dient op en neer te gaan. Kom met je wang dichtbij de mond of de neus van het slachtoffer en controleer de ademhaling. Via je wang kan je goed voelen of er nog luchtstroming is. Tijdens de 10 seconden controle moet hij of zij minimaal 2 keer ademen, zonder rare geluiden. Is dit niet het geval dan moet je een reanimatie starten.

Wil jij meer weten over hoe je het beste hulp kunt verlenen zoals met bijvoorbeeld reanimeren in dit soort situaties? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?  Doe de vergoedingscheck!