Kan je een AED alleen op een volwassene gebruiken?

Categorie:
EHBO Reanimatie AED
Tags:
EHBO Reanimatie AED
Leestijd: 3 min

De meeste mensen denken bij een reanimatie aan het redden van iemand die al wat ouder is. Dat is niet gek, want dat is ook vaak de realiteit. Toch kan het zijn dat een kind gereanimeerd moet worden. Kan je hiervoor ook een AED gebruiken? We bespreken het in deze blog.

Kan je een AED gebruiken bij een kinderreanimatie?
Sommige locaties hebben een AED die bedoelt is voor kinderen; maar vaak genoeg is dit ook niet het geval. Kan je dan een normale AED gebruiken bij een kinderreanimatie? Het antwoord is ja! Als je een normale AED gebruikt moet je er wel op letten dat je één elektrode midden op de borst plakt en de ander midden op de rug. Als er wel een kinder AED ter plaatse is, dan kan je de instructies van deze AED volgen. 

Waar vind je een AED?

Wist jij dat er waarschijnlijk bij jou in de buurt een AED te vinden is. Onderzoek eens waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is in jouw werk- en leefomgeving. Zo weet jij precies waar je heen moet lopen (of rennen) op het moment dat het fout gaat. Onderzoek dan gelijk ook of er alleen een normale AED ter plaatse is, of dat er ook een kinder AED beschikbaar is.

In deze blog lees je meer over waar jij de dichtsbijzijnde AED kan vinden:
https://livis.nl/nieuws/is-er-een-aed-bij-jou-in-de-buurt

Reanimeren bij kinderen

Een EHBO-cursus zorgt ervoor dat jij meer kennis hebt over het verlenen van eerste hulp. Deze kennis gaat jou helpen zelfverzekerd en adequaat te handelen in geval van nood. Het is fijn om een stappenplan uit je hoofd te leren en deze ook geregeld te oefenen. In een praktijkles ga je samen met een groep en een instructeur aan de slag met de theorie die jij in het online gedeelte van de cursus hebt geleerd.

Zo leer je in de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen wat jij moet doen bij een kinderreanimatie. Hieronder delen we alvast een kort stappenplan:

1. Controleer het bewustzijn

2. Laat 112 bellen en een AED halen

3. Controleer de ademhaling

4. Beadem 5 keer (indien geen ademhaling)

5. Kijk of de persoon een reactie geeft

6. Ben je alleen? Bel dan nu 112

7. Ben je alleen? Pak een AED als deze direct te pakken is

8. Zet de AED aan en volg de instructies

9. Ga door met het geven van borstcompressies en beademingen

Lees het volledige stappenplan in deze blog:
https://livis.nl/nieuws/reanimatie-bij-kinderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.