Plots werd hij niet lekker en bleek het een hartaanval te zijn

Categorie:
Reanimatie EHBO
Tags:
reanimatie EHBO
Leestijd: 2 min

Als iemand in jouw directe omgeving een hartaanval heeft gehad dan weet je dat dit best een grote impact kan hebben. Voor deze blog hebben wij met Rens (44) gesproken; zijn vader heeft namelijk een hartaanval gehad. Vader Anton (76) is een voormalig sportman die niet rookt en drinkt, bijna geen vlees eet en erg goed voor zijn lichaam zorgt, toch gebeurde het. Laten we kijken naar zijn verhaal.

Een hartaanval: het was wel even schrikken

De familie van Rens werd een tijdje geleden opgeschrikt door een ongeval in het gezin. Zijn vader kreeg namelijk een hartaanval. Het was schrikken voor de familie want ze hadden nog nooit zoiets meegemaakt. Daarnaast is Anton een gezonde man, iemand die zijn leven lang al goed voor zichzelf heeft gezorgd. De bewuste avond van de hartaanval waren de familie van Rens bij elkaar gekomen voor zijn verjaardag. Het was een gezellige avond. Het was een moment waarop iedereen elkaar weer kon zien na een lange lockdown periode veroorzaakt door corona. 

Aan het eind van de dag, onder het genot van een kopje koffie, gaf Anton aan dat hij zich niet lekker voelde. Hij wilde even rondlopen en later gaf hij aan dat hij wilde gaan zitten op de trap. Rens zag dat zijn vader ongewoon bleek was, hij compleet witte handen had en constant over zijn borst streek met zijn hand. Rens heeft meerdere EHBO-cursussen gevolgd en besefte dat dit een hartaanval was. Hij vertelde zijn vader om te gaan liggen. Hij belde gelijk 112 en pakte uit voorzorg de AED die bij hun in huis was. De ambulance was er binnen 4 minuten en ze namen Anton meteen mee naar het ziekenhuis.

Wist jij dat jij kunt opzoeken waar de dichtstbijzijnde AED in jouw buurt is.

Anton had een hartaanval

Anton had inderdaad een hartaanval en daardoor kreeg hij te weinig zuurstof binnen. Het ambulancepersoneel heeft hem gelijk bloedverdunners gegeven. In het ziekenhuis hebben ze zijn aderen gedotterd zodat zijn bloed weer beter door zijn lichaam kon stromen. Rens werd geprezen voor zijn snelle handelen. Het ambulancepersoneel gaf aan dat hoe langer het hart onder druk staat, hoe meer schade het kan oplopen.

Daarom is het ongelooflijk belangrijk om te weten wat de symptomen van een hartaanval zijn. Rens geeft toe dat het volgen van verschillende EHBO-cursussen hem hebben geholpen om te kunnen inzien wat er gebeurde. Daarnaast wist hij door zijn kennis ook hoe hij adequaat en snel moest handelen in deze noodsituatie en had hij geïnvesteerd in een eigen AED. Er was geen twijfel bij Rens, want hij had deze gevaarlijke situaties in de cursussen al kunnen observeren en bespreken.

Het snelle handelen maakte het verschil

Gelukkig is het met Anton uiteindelijk goed gekomen en is hij helemaal gezond. Rens vond het erg indrukwekkend om te zien dat alles wat je leert tijdens een EHBO cursus in één keer voor je neus in je eigen huiskamer kan afspelen. Ondanks dat de AED in de buurt was heeft Rens niet zelf hoeven reanimeren en was de ambulance snel ter plaatse. Het snelle handelen maakte uiteindelijk het verschil.

Zorg voor wie je lief is

Het volgen van een EHBO-cursus is belangrijk om te kunnen helpen in geval van nood. We kunnen beter zorgen voor onze naasten op het moment dat we kennis hebben over wat er kan gebeuren en als we weten wat we moeten doen bij een hartaanval. Lees hier meer over circulatiestilstand bij volwassenen of volg een EHBO-cursus. Volg de online theorie en schrijf je daarna in voor een praktijksessie bij jou in de buurt. Je leert alles wat je nodig hebt om te kunnen zorgen voor wie jou lief is.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.