Wat te doen bij een beroerte?

Categorie:
Hersenen
Tags:
Tips beroerte
Leestijd: 3 min

Ieder jaar worden er zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn er ongeveer 110 per dag, zo blijkt uit de cijfers van de Hartstichting. Weet jij hoe je iemand die is getroffen door een beroerte kunt helpen? Lees snel verder wat je het beste kunt doen.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen in de hersenen. Zo kan een bloedprop de hersenslagader afsluiten, waardoor een herseninfarct optreedt. Ook kan een bloedvat in de hersenen springen met een bloeding als gevolg. Dit is een hersenbloeding.

Hoe herken ik een beroerte?

Bij het herkennen van een beroerte wordt vaak gebruik gemaakt van drie belangrijke kenmerken:

# Scheve mond: de mondhoek hangt aan één zijde omlaag.
# Spraak: het slachtoffer kan zich onvoldoende of helemaal niet verstaanbaar maken.
# Arm: bij het optillen en strekken van de armen kan één arm niet omhoog getild worden of zakt de arm naar beneden.

Dit zijn echter niet de enige kenmerken van een beroerte. Je kunt een beroerte bijvoorbeeld ook herkennen aan toenemende ernstige hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken en het afnemen van het bewustzijn tot bewusteloosheid.

Wat te doen bij een beroerte?

Is het slachtoffer aanspreekbaar? Doe de test van mond, arm en spraak om te checken of er sprake is van een beroerte. 

# Mond: vraag de persoon om zijn tanden te laten zien, en kijk of de mond scheef hangt.
# Spraak: laat de persoon een zin uitspreken om te horen of zijn spraak verward is. 
# Arm: laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.

Indien het slachtoffer de kenmerken van een beroerte vertoont, bel direct 1-1-2 en blijf de vitale functies controleren.

Is het slachtoffer bewusteloos en heeft hij een normale ademhaling? Leg hem direct in de stabiele zijligging. Het kan zijn dat het slachtoffer gaat braken. Bel 1-1-2 en blijf de vitale functies controleren.

Wil jij eerste hulp kunnen bieden bij een beroerte? Volg bij Livis de cursus EHBO bij Volwassenen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.