Wat te doen bij een gekneusde teen?

Tags:
EHBO Tips Tenen
Leestijd: 3 min

Hoe weet je of je een gekneusde teen hebt? En wat moet je doen bij een gekneusde teen? Lees wat je het beste kan doen bij een gekneusde teen.

Hoe herken je een gekneusde teen?

Een gekneusde teen kan erg pijnlijk zijn en belemmerend werken. Je kunt een gekneusde teen oplopen door deze te stoten of te beknellen. Een gekneusde teen wordt vaak verward met een gebroken teen, omdat de symptomen niet veel van elkaar verschillen. Een gekneusde kleine teen of een gekneusde grote teen kunnen in de meeste gevallen binnen 6 weken genezen zijn.

Symptomen gekneusde teen

Een veelvoorkomend symptoom van een gekneusde teen is een pijnlijk gevoel in de teen. Vooral van een gekneusde kleine teen of een gekneusde grote teen kun je veel last hebben. Ook komt het vaak voor dat de teen na kneuzing gezwollen en stijf is. Het bewegen van de teen kan dan moeizaam zijn. Je hoeft niet te schrikken als de teen een andere kleur dan normaal aanneemt; ook dit is een symptoom dat hoort bij het hebben van een gekneusde teen.

  • Pijn
  • Zwelling
  • Blauwe verkleuring van de huid
  • Stijf door zwelling en pijn

Hoe behandel je een gekneusde teen?

Als je een pijnlijk gevoel in je teen ervaart, kun je deze het beste direct koelen.

  • Koel je teen 10 tot 15 minuten onder de koude kraan, met ijs of een coldpack. Met koelen kan je de zwelling en de pijn in de teen verminderen.
  • Leg een drukverband aan.
  • Leg de gekneusde teen hoog, bijvoorbeeld op een stoel, en geef het rust. Is er na 24 uur nog geen verbetering? Dan is het verstandig om röntgenfoto’s te laten maken om een gebroken teen uit te sluiten.

Kleine handelingen zoals voorgaande tips kunnen een groot verschil maken bij het gebeuren van een ongelukken. Een ongeluk kan zelfs voorkomen of verholpen worden als je precies weet wat je moet doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je hoe je kunt anticiperen op verschillende ongelukkige situaties. Volg een EHBO-cursus via Livis! Bekijk het overzicht van alle cursussen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.