Wat te doen bij een open botbreuk?

Tags:
Botbreuken
Leestijd: 3 min

Oei! Dat rennen en sporten leek zo leuk, maar na een harde valpartij heb je flinke pijn aan je arm. Je kunt je arm niet meer bewegen en het bot staat ook nog eens compleet in de verkeerde stand. Alsof een botbreuk niet erg genoeg is, kan het ook voorkomen dat een scherp deel van het bot door de huid prikt. Hierbij speken we van een open botbreuk, ook wel gecompliceerde botbreuk of fractuur genoemd. Lees hier alles wat je moet weten over een open botbreuk.

Wat is een open botbreuk?

Heb je een bot gebroken? Het is ook mogelijk dat je een open botbreuk hebt. Dit kerken je aan een huidwond op de plek waar het bot is gebroken. Het uitstekende bot hoeft niet altijd zichtbaar te zijn in de wond, aangezien deze na het prikken ook weer terug op zijn plek kan vallen. Dat maakt een open botbreuk echter niet minder vervelend. Grote kracht heeft gezorgd voor huidverwonding en ernstig letsel van het bot. Een ander risico dat je kunt oplopen is dat de wond snel gaat infecteren. Daarom is het van belang te weten wat je het beste kunt doen bij gecompliceerde botbreuk.

Hoe herken je een open botbreuk nog meer?

Net als bij een ‘gesloten’ botbreuk, ontstaat er bij een open fractuur flinke pijn en een zwelling en/of blauwe verkleuring. Ook is het lastig voor het slachtoffer om het gebroken lichaamsdeel te bewegen of te gebruiken. Bij een open botbreuk komt hierbij een aantal dingen bij kijken:

  • Verwonding aan de huid
  • Bloedende wond (snel te herkennen aan bloed op de kleding)
  • Lichaamsdeel kan in een abnormale stand staan
  • Eventueel een uitstekend stuk bot uit de wond

Eerste Hulp bij een open botbreuk

Heb je met bovenstaande symptomen geconstateerd dat het om een open botbreuk gaat? Volg dan de volgende tips om hulp te verlenen aan het slachtoffer.

  1. Begin met het afdekken van de wond om infectie te voorkomen. Laat hierbij de kleding zitten, dit kan gebruikt worden om de wond mee af te dekken.
  2. Zit er een gat in de kleding, of geen kleding over de wond? Dek dan de wond af met (niet-verklevend) gaascompres en een kleefpleister rondom de wond.

Let op: Gebruik geen ontsmettingsmiddelen en spoel de wond niet af: dit kan het bot extra beschadigen!

Help hierna het slachtoffer door steun te geven rondom het getroffen lichaamsdeel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een dekenrol voor ondersteuning van het been of de voet. Andere lichaamsdelen dient het slachtoffer zelf te ondersteunen. Gelukt? Goed geholpen! Nu is het tijd om naar de eerste hulp te gaan, zodat het slachtoffer professionele hulp kan krijgen.

 

Meer weten over het behandelen van (open) botbreuken? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen.