Au, een kneuzing! Wat nu?

Tags:
Kneuzingen
Leestijd: 3 min

Oef, dat doet pijn; na een harde val of stoot begin je een flinke zwelling en blauwe plek te krijgen. De kans is aanwezig dat je een kneuzing hebt. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een gekneusde of verzwikte pols, vinger, enkel of voet. Maar wist je dat je kneuzingen over je hele lichaam kunt krijgen? Lees hier wat een kneuzing is en hoe je het kunt behandelen.

Wat is een kneuzing?

Na een harde val op het schoolplein of een flinke stoot tegen een lichaamsdeel kun je een kneuzing oplopen. Wat dit precies is? Een kneuzing is een beschadiging van je onderhuidse weefsel. Door deze beschadiging kunnen de bloedvaatjes een bloeduitstorting veroorzaken, wat daarna dan weer zorgt voor een blauwe plek. Zo’n kneuzing kan op je hele lichaam voorkomen: van je hoofd, tot je ribben, tot je kleine teen.

Zo herken je een kneuzing!

# Je hebt van buitenaf een harde klap gekregen. Heb je flinke pijn door instabiliteit van binnenuit, zoals het omslaan van je enkel? Dan heb je last van een verstuiking. Lees hier meer over verstuikingen.

# De getroffen plek voelt pijnlijk aan bij belasting en druk

# Een blauwe plek of rode gloed is zichtbaar: dit is een bloeduitstorting

# De plek kan een zichtbare zwelling veroorzaken, deze kan warm aanvoelen

# Het is vervelend om het getroffen ledemaat te belasten

Wat kan ik doen bij een kneuzing?

Vermoed je een kneuzing? Volg dan de volgende stappen:

  1. Koel de plek 10 tot 20 minuten met lauw stromend water om de pijn te verzachten en zwelling tegen te gaan. Koel de eerste dag meerdere keren. Je kunt ook een ice pack in een schone doek wikkelen om te koelen. Neemt de pijn juist toe? Stop dan met koelen. Het koelen werkt namelijk uitsluitend om de pijn te verlichten, het helpt niet voor een snellere genezing*. 
  2. Verbind de kneuzing met steunverband voor comfort, indien gewenst.
  3. Neemt de pijn of de zwelling toe? Neem dan contact op met de huisarts voor advies.
  4. Blijf in beweging! Probeer om, binnen de pijngrens, zo normaal mogelijk te bewegen. Hiermee voorkom je een toename van pijn.
  5. Leg het ledemaat omhoog als dat prettig aanvoelt.

Maar, hoelang duurt zo’n kneuzing?

In principe houd je enkele dagen tot een paar weken last van een kneuzing. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing, jouw gezondheid en je leeftijd kan de kneuzing korter of langer duren. Kinderen herstellen bijvoorbeeld een stuk sneller dan volwassenen. Heb je langer dan 6 weken last van de kneuzing? Neem dan contact op met een arts.

Een kneuzing is pijnlijk, maar gaat gelukkig met een aantal tips ook weer vanzelf over. Wil je leren hoe je jouw baby of kindje kunt helpen bij een kneuzing of verstuiking? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen.

 

* Bron: Het Oranje Kruis