Wat te doen bij kneuzingen en verstuikingen?

Tags:
Kneuzingen Verstuikingen EHBO Tips
Leestijd: 2 min

Bij een kneuzing is het onderhuidsweefsel of organen beschadigd, terwijl de huid intact blijft. Daarbij zijn bloedvaatjes gescheurd en dat zorgt voor zwelling en een bloeduitstorting (blauwe plek). Kneuzingen kunnen over het gehele lichaam voorkomen.

Bij een verstuiking worden gewrichtsbanden of kapsels opgerekt of gescheurd. Ook hierbij raken de bloedvaatjes rondom het gewricht beschadigd, waardoor zwelling en soms een blauwe verkleuring van de huid zichtbaar is. Een verstuiking komt alleen voor bij een gewricht, zoals bijvoorbeeld de enkel.

Verschijnselen van een kneuzing en verstuiking

  • Het slachtoffer heeft pijn;
  • Het gekneusde of verstuikte lichaamsdeel vertoont zwelling en soms na enige tijd een blauwe verkleuring (blauwe plek);
  • Beweging en/of belasting van de gekneusde of verstuikte lichaamsdeel is beperkt mogelijk.

Wat moet je doen bij een kneuzing/verstuiking?

  1. Verwijder eventuele sieraden.
  2. Koel het getroffen lichaamsdeel onder koud water met een coldpack of met een zak ijs. Zorg daarbij dat het ijs niet direct in contact komt met de huid. Doe dit gedurende 15 – 20 minuten, eventueel meerdere malen per dag. Wanneer het koelen pijn doet, koel dan minder lang en meerdere malen per dag.
  3. Leg na het koelen een steunverband aan om comfort te geven. Nemen door het steunverband de klachten toe, moet het verwijderd worden en neemt u contact op met de huisarts of de huisartsenpost.. In de cursus leren wij je hoe je een steunverband kan aanleggen.
  4. Geef het getroffen lichaamsdeel daarna rust. 

Nu weet je wat je moet doen bij een kneuzing of verstuiking, maar weet je ook wat je moet doen bij een botbreuk? Wees voorbereid en weet wat je moet doen!