Wat te doen bij kneuzingen en verstuikingen?

Tags:
Kneuzingen Verstuikingen EHBO Tips
Leestijd: 2 min

Kneuzingen en verstuikingen kunnen erg veel pijn doen. Weet jij het verschil tussen een kneuzing en een verstuiking? En weet jij hoe je beiden het best kunt behandelen? We bespreken het in deze blog. 

Het verschil tussen een kneuzing en verstuiking

Bij een kneuzing is het onderhuids weefsel of zijn de organen beschadigd, terwijl de huid intact is gebleven. Bij een kneuzing scheuren bloedvaatjes waardoor er een zwelling en een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan. Kneuzingen kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Bij een verstuiking worden gewrichtsbanden of kapsels afgescheurd. Ook hierbij raken de bloedvaatjes rondom het gewricht beschadigd, waardoor een zwelling en soms een blauwe verkleuring van de huid zichtbaar is. Een verstuiking komt alleen voor bij een gewricht, zoals bijvoorbeeld de enkel.

Verschijnselen van een kneuzing en verstuiking

  • Het slachtoffer heeft pijn
  • Het gekneusde of verstuikte lichaamsdeel vertoont zwelling en soms na enige tijd een blauwe verkleuring (blauwe plek)
  • Beweging en/of belasting van het gekneusde of verstuikte lichaamsdeel is beperkt mogelijk.


Wat moet je doen bij een kneuzing/verstuiking?

  1. Verwijder eventuele sieraden.

  2. Koel het getroffen lichaamsdeel onder koud water met een coldpack of met een zak ijs. Zorg daarbij dat het ijs niet direct in contact komt met de huid. Doe dit gedurende 15 tot 20 minuten, eventueel meerdere malen per dag. 

  3. Leg het getroffen lichaamsdeel 30 minuten hoog. Het koelen en hoog leggen doen niks tegen de zwelling of de genezing, maar het helpt wel als pijnbestrijding van het letsel. 

  4. Wanneer het koelen pijn doet, koel dan minder lang en 4 à 5 keer per dag. Als het koelen pijn doet kan dit een indicatie zijn van een beschadigd bot, een scheurtje in het bot of een breuk. Als je hierover twijfelt neem dan contact op met de huisarts. 

  5. Leg na het koelen een steunverband aan om comfort te geven, mits het slachtoffer dit prettig vindt. Nemen de klachten toe na het gebruik van een steunverband; verwijder deze dan en neem contact op met de huisarts of de huisartsenpost. In de cursus leren wij je hoe je een steunverband kan aanleggen.

  6. Geef het getroffen lichaamsdeel daarna rust. 

  7. Je kunt het beste de huisarts bellen als het slachtoffer geen vier stappen zonder hulp kan lopen of als de zwelling na 4 à 5 dagen nog niet minder wordt (of als de pijn alleen maar erger wordt). 

Wil je meer leren over kneuzingen en verstuikingen? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen in geval van nood. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.