Alles wat je nog niet wist over EHBO

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO
Leestijd: 4 min

Iedereen kent de term ‘EHBO’ en weet waar het voor staat: Eerste Hulp bij Ongelukken. Maar wat voor ongelukken dan precies? EHBO is van cruciaal belang wanneer spoedeisende hulp nodig is, maar ook in minder levensbedreigende situaties kan er het verschil mee gemaakt worden.

EHBO is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het wordt echt overal toegepast, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bij de kinderopvang, sportverenigingen, op festivals, maar ook gewoon thuis. Heel veel mensen hebben dan ook een EHBO-cursus gevolgd om goed te kunnen handelen wanneer er iets gebeurt, thuis of op het werk.

Maar wist je dat EHBO zoals we dat nu kennen pas zo’n 100 jaar bestaat? Lees hier nog meer wat je misschien nog niet wist over Eerste Hulp bij Ongelukken.

Toen EHBO nog niet voor ‘leken’ was

Hoewel je zou denken dat Eerste Hulp bij Ongelukken al eeuwen nodig zou zijn; toen ridders van hun paarden vielen, of schippers onwel werden midden op zee, kwam er pas in 1877 aandacht voor. Engelsman John Furley richtte in dat jaar een organisatie op waarbij iedereen opgeleid kon voor een EHBO-diploma. In Nederland werd dit idee minder enthousiast ontvangen, omdat men geloofde dat EHBO iets was voor artsen, niet voor leken. Met behulp van Amsterdamse arts C.B. Tilanus jr. werd EHBO in 1893 ook in Nederland bekend: de Vereniging Eerste Hulp bij Ongelukken was een feit.

Oprichting van Het Oranje Kruis

Begin 1900 bleek na watersnood in Zeeland en een schipbreuk in Hoek van Holland dat de hulpverlening nog niet voldoende op niveau was. Daarom maakte Prins Hendrik zich hard voor betere samenwerking en meer EHBO-cursussen, waarna hij in 1909 Het Oranje Kruis oprichtte. Dit stukje geschiedenis maakt ons een trotse partner van Het Oranje Kruis. Meer weten? Lees hier meer over Livis.

Waar is EHBO nodig?

Alle hulpverleners en EHBO-cursisten zijn helden wanneer hulp nodig is.

# Ze zijn er voor je wanneer er sprake is van levensbedreigende stoornissen, zoals ademhaling, bewustzijn of shock. Handelen in deze situaties leer je in een EHBO-cursus.

# Bij plaatselijk letsel, zoals wonden of vergiftigingen, kan meteen worden opgetreden. Leer handelen bij zowel baby’s en kinderen, als bij volwassenen.

# Zelfs thuis op de bank kunnen ongelukken gebeuren. Zo vindt 75% van de hartaanvallen thuis en in de avond plaats. Wil jij kunnen handelen? Leer reanimeren.  

# Ook op de werkvloer wil je in staat zijn collega’s te helpen. Met een EHBO-pakket Speciaal voor de Teammanager zit je goed.

# Op reis, tijdens sporttraining, op werk, of gewoon thuis: een EHBO-kit is essentieel om hulp te verlenen.

Zoals je leest, is het niet voor niets dat John Furley noodzaak zag om EHBO-cursussen toegankelijk te maken voor iedereen. Jij kan het verschil maken, waar je ook bent.

Wist je dat de meeste zorgverzekeraars de EHBO-cursussen van Livis tot 100% vergoeden? Doe de vergoedingscheck om te kijken of jij jouw cursus gratis volgt.