Botbreuken bij kinderen

Tags:
Botbreuken Kinderen
Leestijd: 3 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral bij spelende kinderen. Waar kan je het beste op letten om te voorkomen dat een kind een bot breekt? Wat moet je doen als er wel echt sprake is van een botbreuk bij kinderen? Wij schrijven er hieronder meer over.

Wat zijn de symptomen van een botbreuk?

Een botbreuk kan flinke pijn, een zwelling en een blauwe verkleuring veroorzaken. Daarnaast kan het slachtoffer het lichaamsdeel dat gebroken is niet bewegen of erop steunen. Het kan zijn dat er een wond zichtbaar is, dat het slachtoffer het bot heeft horen kraken tijdens het ongeval of dat het lichaamsdeel een abnormale beweeglijkheid heeft.

Bij jonge kinderen kan er ook een zogenaamde twijgbreuk ontstaan. Dit is een botbreuk waarbij het botvlies intact is gebleven. Het lijkt alsof het lichaamsdeel gekneusd of verstuikt is. Echter gaan de klachten niet over en zal het kind ook pijn blijven ervaren. Het is belangrijk om bij twijfel gelijk de huisarts te benaderen omdat het niet altijd duidelijk is of het gekneusd of gebroken is.

Wat doe je bij een botbreuk?

- Laat het slachtoffer niet onnodig bewegen (ondersteun een been, met hand of deken)
- Laat bij een botbreuk aan de arm of schouder het slachtoffer zelf zijn houding bepalen
- Dek een open wond losjes af met een steriel dekverband
- Bel of laat 1-1-2 bellen bij letsels aan de nek, rug, heup, been of knie, bij blauwe of zeer bleke ledematen, heftige pijn of een open botbreuk
- Neem contact op met de huisarts bij letsel aan hand, arm, schouder of voet
- Bij vermoedelijk wervelletsel is het belangrijk om het kind daarnaast te beschermen tegen onderkoeling door iets warms over het slachtoffer heen te leggen. Daarnaast is het belangrijk om het slachtoffer niet te verplaatsen. Bel bij vermoeden van nekletsel 112 en voorkom dat het kind beweegt door in het gezichtsveld van het kind te blijven. Je kunt ook het hoofd vasthouden, maar forceer dit niet. Dit kan namelijk onrust veroorzaken bij het kind
- Als eigen vervoer niet mogelijk is of er is hevige pijn: overleg dan met 1-1-2

Daarnaast is het belangrijk om bij een ingrijpende gebeurtenis duidelijk te communiceren met een kind. Jij kan als verzorgende echt het verschil maken in hoe een kind later op deze gebeurtenis terugkijkt. Wil je meer weten over hoe je het best kunt communiceren met een kind in nood, lees hier dan de fijne en handige tips die weer daarvoor schreven.

Wat moet je niet doen bij een botbreuk?

Bij een botbreuk is het belangrijk om het kind niet onnodig te verplaatsen of te laten bewegen. Zet daarnaast een ledemaat nooit weer recht en spalk een ledemaat ook niet. Je mag bij het vermoeden van een breuk koelen tegen de pijn, maar laat het slachtoffer altijd zelf het coldpack op de plek leggen. Meestal is dit te pijnlijk. In dit geval raden wij het af om het lichaamsdeel te koelen.

Geef het kind niets te eten of drinken. Kinderen kunnen namelijk misselijk zijn van de pijn. Het eten of drinken kan deze misselijkheid verergeren. Het kan daarnaast ook voor complicaties zorgen als het kind een spoedoperatie nodig heeft.

Wil je meer leren over het verlenen over botbreuken en het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen? Volg dan een cursus 'EHBO bij Baby's en Kinderen' bij ons. Wist je daarnaast dat 80% van de zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.