5 veelvoorkomende ongelukken bij baby’s

Categorie:
Brandwonden Ongelukken
Tags:
EHBO ongelukken Baby's Veiligheid
Leestijd: 3 min

Baby’s zijn avontuurlijk, nieuwsgierig, onderzoekend en zien nauwelijks gevaren. Helaas zijn er voor baby’s toch best wat gevaren waar zij, zelfs in jullie veilige huisje, voor moeten oppassen. Jij kan veel ongelukken voorkomen door op een paar dingen te letten. Wil je weten hoe? Hierbij 5 ongelukken die vaak voorkomen bij baby’s tot 18 maanden, én wat jij kan doen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.  

Vallen

De meeste ongelukken bij baby’s gebeuren doordat ze vallen. Op een gladde vloer, van de trap of van een andere verhoging, het lukt ze helaas overal. Soms lijkt het alsof baby’s in al jouw meubels een klimparadijs zien. Let daarom goed op hoe je jouw spullen achterlaat. Eén keer vergeten de stoel aan tafel aan te schuiven, en de kleine hangt al aan de poten. Om het vallen van de trap te voorkomen, is het verstandig om een traphekje onder- en bovenaan de trap te bevestigen.

Verstikking

Baby’s stoppen het liefst alles wat los en vast zit in hun mond. Laat daarom geen (kleine) dingen door het huis slingeren. Losse muntjes, speelgoedblokjes en huissleutels zijn heel interessant voor kleine kinderen, terwijl ze natuurlijk verre van eetbaar zijn. Helaas komt verstikking ook voor bij wél eetbare dingen, namelijk wanneer het eten in te grote stukken is gesneden. Voedsel zoals ronde tomaatjes zijn al snel te groot voor je baby. Goed om dus altijd in kleine stukjes te snijden.

Vergiftiging

Baby’s zijn extra gevoelig voor dingen die er leuk of lekker uitzien. Wanneer zij roze pillen zien, zullen zij denken dat het snoepjes zijn. Jouw sopje met blauwe allesreiniger oogt lekker vrolijk en ook de groene blaadjes van je kamerplanten zien er interessant uit. Het is van belang om dit soort misleidende ‘snoepjes’ buiten handbereik van je baby te houden.

Verbranding

Vooral in de wintermaanden lopen baby’s risico op brandwonden. Je hebt kaarsjes op tafel staan, de openhaard aan en een pot warme thee gezet. Zoals eerder gezegd, baby’s herkennen nog niet zo snel gevaren en zijn vooral erg nieuwsgierig. Zorg er dus voor dat het vuur niet binnen handbereik van je baby is, door kaarsen op hoge kastjes te plaatsen en een veiligheidsrekje voor de openhaard te zetten. En die kop thee? Die drink je alleen als je baby niet bij jou op schoot zit.

Verdrinken

Baby’s kunnen al in een klein plasje van 20 centimeter verdrinken. Door hun kleine longen houden ze het veel minder lang uit onder water dan volwassenen. Hoewel je al snel met de kleine op zwemles kan, is de belangrijkste tip om altijd zwembandjes om te doen bij je baby wanneer je in de buurt van water bent.

Op zoek naar meer tips rondom ongelukken bij baby’s en kinderen? Check dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen.