Een losgekomen tand, wat nu?

Categorie:
Tanden
Tags:
Tips Kinderen Tanden
Leestijd: 2 min

Au! Een losse tand. Het kan heel snel gebeuren bij een val of stoot. Tanden zijn namelijk erg kwetsbaar. Weet jij wat je moet doen bij een losgekomen tand? Lees het hier!

Bepaal de toestand 

Letsel aan de mond ziet er vaak ernstig uit. De mond bloedt snel en een gapend gat in het gebit ziet er akelig uit. Toch is letsel aan de mond vaak niet heel ernstig. Echter kan het wel een gevolg zijn van een groter ongeluk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een val van de trap of een botsing met een auto. Check daarom goed waardoor het letsel is ontstaan. Indien de losse tand het gevolg is van een ernstig ongeval, dan is dat letsel minder belangrijk. De vitale functies gaan altijd voor.

Bewaar de losse tand

Bij een losgekomen tand is het verstandig om de tand snel en goed te bewaren. Hiervoor heb je volle melk nodig of laat het slachtoffer het stukje tand schoonzuigen. Doe zo snel mogelijk de losgekomen tand terug in de mond en laat het slachtoffer goed zijn of haar tanden op elkaar houden. Zo blijft de losgekomen tand behouden en op de goede plek zitten.

Wanneer moet je de tandarts inschakelen?

Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts kan ervoor zorgen dat de tand weer geheeld wordt. Is het slachtoffer een melktand verloren? Dan wordt deze niet terug gezet in de kaak.