EHBO bij een donkere huidskleur

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO donkere huidskleur EHBO cursus
Leestijd: 2 min

Lessen en cursussen die over EHBO gaan worden vaak gegeven met een blank persoon als voorbeeld of proefpersoon. Het herkennen van bijvoorbeeld een allergische reactie, brandblaren of het hebben van een ‘bleke huid’ gaan bij mensen met een donkere huidskleur soms anders dan bij blanke mensen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

Het herkennen van ‘rode vlekken'

Het herkennen van rode vlekken bij een persoon met een blanke huid is vaak erg gemakkelijk. Bij mensen met een donkere huid kan dit soms heel anders zijn. De rode plekken die makkelijk te zien zijn op een blanke huid kunnen bij mensen met een donkere huid vaak eerder geel of blauw ogen. Daarnaast is het belangrijk om naast de visuele aspecten van ‘rode vlekken’ ook uit te kijken voor andere signalen, zoals bijvoorbeeld een zwelling of temperatuurverschil in de huid.

Zo kan er bijvoorbeeld bij de ziekte van Lyme een rode huid ontstaan. Bij mensen met een donkere huid is het hier dus belangrijk om te kijken naar andere signalen, omdat het signaal van een rode huid bij hen vaak niet goed te zien is. Hier kun je wel opletten op een blauwe of gele verkleuring van de huid, klachten zoals koorts of zwellingen van de huid.

Andere kenmerken zoals brandblaren

Naast het opmerken van een ‘rode’ huid bij mensen met een blanke huidskleur en een meer ‘blauwe of gele’ huid bij mensen met een donkere huidskleur, zijn er nog meer verschillen die je kunt opmerken. Zo zie je bijvoorbeeld bij mensen met een donkere huidskleur vaak niet dat er een blaar gevormd wordt. Deze blaar oogt dan vaak meer als een bult. Lees hier meer over brandblaren in een artikel dat we hebben geschreven over brandblaren.

Daarnaast zorgt er voor dat het krabben op een blanke huid vaak de huid wordt opengekrabd. Dit geldt meestal niet voor een donkere huid. Bij mensen met een donkere huid wordt de huid vaak wat ‘grover’ maar zal de huid niet open gekrabd worden. Daarnaast is het hebben van een ‘bleke huid’ of ‘blauwe lippen’ vaak minder goed te herkennen bij mensen met een donkere huidskleur.

EHBO bij donkere huidskleur

Meerdere vragen stellen is altijd belangrijk

Het opmerken van verschillende indicaties bij mensen met een blanke en donkere huidskleur kan dus erg belangrijk zijn. Je bewust zijn van het feit dat er verschillen kunnen zijn is hierin essentieel. Daarnaast is het letten op verschillende symptomen soms cruciaal. Hierbij kan je letten op klachten zoals koorts, misselijkheid, duizeligheid, braken, problemen met ademen, pijn in de spieren en verward gedrag.

Het blijft altijd erg belangrijk om meerdere vragen te stellen bij iemand met klachten, of diegene nou een lichtere of donkere huidskleur heeft. Maar bij mensen met een donkere huidskleur is het soms nog net even iets belangrijker, omdat er dus andere indicaties kunnen zijn als bij mensen met een lichte huidskleur.

Wat te doen bij brandblaren, het herkennen van symptomen en andere indicaties? Bij een EHBO bij Volwassenen cursus van ons komen deze onderwerpen naar voren! Schrijf je vandaag nog in voor deze cursus.