Wat te doen bij een brandblaar?

Categorie:
Brand Wond
Tags:
Tips Brandblaar
Leestijd: 2 min

Oeps! Je hebt een brandblaar op je lichaam. Het is gebeurd voordat je er erg in hebt, maar hoe kom je er weer vanaf? Gelukkig kun je een brandblaar vaak goed zelf behandelen door eerste hulp toe te passen. 

Wat is een brandblaar?

Een brandblaar is een tweedegraads verbranding op de huid. Het is een blaasje waarin zich vocht vormt tussen de opperhuid en lederhuid. 

Hoe ontstaat een brandblaar?

Een brandblaar kan ontstaan door contact met een hittebron zoals elektrische apparaten, maar ook door contact met warme vloeistoffen zoals thee, koffie of hete olie. Daarnaast is het ook mogelijk dat een brandblaar ontstaat bij contact met een extreem koude vloeistof of door contact met een chemische stof.

Hoe moet je een brandblaar behandelen? 

Wanneer vocht zich ophoopt op de huid, lijkt het verstandig om het blaasje door te prikken. Bij een brandblaar is dit echter niet verstandig. De blaar die ontstaat werkt als bescherming voor de nieuwe huid die hieronder tot stand komt. 


Livis helpt je met onderstaande tips graag verder met de behandeling van jouw brandblaar: 

1. Koel de brandblaar minimaal 20 minuten met lauwwarm water. Pas hierbij op dat je de blaren niet kapot maakt. 
2. Om een infectie te voorkomen, moet je de brandblaar afdekken met een kompres van steriel gaas.
3. Als de huid niet kapot is, kun je een antibacteriële zalf aanbrengen om de blaar te behandelen.
4. Verschoon de wond dagelijks om infecties te voorkomen.
5. Voorkom wrijving en druk om het kapot gaan van de wond te voorkomen.
6. Wanneer je twijfelt over een brandblaar of hij gaat ontsteken, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Weet jij wat te doen bij eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden? Livis helpt je om op de juiste wijze te handelen. Tijdens onze cursus EHBO bij Volwassenen komt alles over brandwonden aan bod. Geef je van vandaag nog op voor deze cursus!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.