Gevaren van een baby met koortslip

Categorie:
Wond
Tags:
Baby kinderen kinderziekten
Leestijd: 2 min

Met het koude weer, regen en verlaagde weerstand ben je vatbaarder voor bijvoorbeeld een koortslip. Hoewel het vervelend is, is het voor volwassenen vrij onschuldig. Voor baby’s daarentegen kan het gevaarlijk zijn. Ben jij bewust van de risico’s?

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Er ontstaan dan blaasjes met vocht op of rond de lippen die vooral vervelend, maar ook pijnlijk kunnen zijn.
Het virus houdt zich schuil in zenuwtakjes rond de mond. Wanneer je weerstand minder is kan het virus naar boven komen, met een koortslip tot gevolg.

Gevaren koortslip baby’s

Het herpesvirus is heel besmettelijk. Doordat het afweersysteem van pasgeboren baby’s nog niet volledig ontwikkeld is, kan besmetting met het herpesvirus gevaarlijk zijn.
Je hoeft overigens geen koortslip te hebben om het over te dragen op een baby. Door bijvoorbeeld het delen van een drinkbeker of het geven van een zoen kan je het virus doorgeven.

Wat te doen als je baby een koortslip heeft?

• Heeft een baby jonger dan 3 maanden een koortslip? Bel dan direct de dokter. Bij jonge baby’s kan het herpesvirus zich verspreiden naar de hersenen of naar andere organen.
• Komt het virus in het oog, dan kan er een ooginfectie ontstaan waardoor slechtziendheid of zelfs blindheid kan optreden.
• Voorkom verdere besmetting door de handjes van de baby goed en regelmatig te wassen. Je zou ook wantjes aan kunnen doen, om te voorkomen dat blaasjes worden opengekrabd.

Hoe kan je een koortslip bij een baby voorkomen?

Heb je een koortslip of voel je er een opkomen?
• Zorg er dan voor dat je je baby niet knuffelt of kust.
• Was je handen goed voordat je je baby verzorgt of eten geeft.
• Maak dingen die je baby in zijn mond steekt eerst goed schoon.

Behandel je koortslip zo snel mogelijk met een koortslip crème.

Wil je meer weten over het creëren van veilige omgeving voor je baby? Volg dan nu de cursus EHBO bij baby en kinderen of de online cursus Herken kinderziekte