Hitte en ouderen: 5 tips om het hoofd koel te houden

Categorie:
Zomer
Tags:
EHBO Tips Hitte Ouderen
Leestijd: 2 min

Ouderen hebben vaak minder dorst waardoor ze minder drinken. Daarnaast transpireren ouderen ook minder dan jonge mensen. Dit kan niet alleen oververhitting (leer hier meer over in een van onze ehbo-cursussen), maar ook uitdroging tot gevolg hebben. Wij zetten daarom 5 tips voor ouderen op een rijtje om warm weer in de zomer beter te kunnen verdragen.

Tips voor ouderen om de hitte beter te verdragen

1. Drink voldoende

Weliswaar een inkopper, maar voldoende drinken is heel belangrijk. Per dag heeft het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Voor de afwisseling kun je natuurlijk ook kiezen voor een kopje thee, bouillon, vruchtensap of een waterijsje. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende eet en zout binnen krijgt. Zorg je voor een ouder iemand? Bied dan ieder uur een bekertje drinken aan.

2. Doe rustig aan

Probeer om zo rustig mogelijk aan te doen bij hoge buitentemperaturen. De zon is het heetst tussen 12.00 en 16.00 uur, blijf dan lekker binnen als je de deur niet uit hoeft en onderneem zo min mogelijk. 

3. Draag luchtige kleding

Ook het dragen van luchtige kleding kan zorgen voor verkoeling. Kies daarom voor kleding die is gemaakt van katoen of linnen en draag een zonnebril en hoed wanneer je naar buiten gaat.

4. Zorg voor een koel huis

In huis kunnen de temperaturen soms flink oplopen. Om er toch voor te zorgen dat het binnen lekker koel is, kun je verschillende maatregelen nemen. Houd overdag bijvoorbeeld de ramen en gordijnen dicht en zet de ramen 's nachts open. Ook een ventilator, airconditioning en zonwering kunnen zorgen voor een koel huis.

5. Afkoelen maar!  

Toe aan een moment van verkoeling? Neem dan een lauwe douche of bad, leg een natte handdoek of washandje op het hoofd of maak met een teil een voetenbadje. Heb je een vermoeden van oververhitting of uitdroging of zijn er andere klachten? Raadpleeg dan een huisarts voor advies.

Wil je meer weten over eerste hulp bij zonnesteken of wat je het beste kunt doen bij oververhitting, lees dan onze blogs die wij er al eerder over schreven.

Wil jij meer leren over EHBO? Tijdens de EHBO-cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?  Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.