Een zonnesteek oplopen is heel vervelend, zeker wanneer je op vakantie bent en je juist lekker wilt genieten. Een zonnesteek kan namelijk niet alleen hoofdpijn tot gevolg hebben, je kunt ook last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, braken en zelfs flauwte. Lees hieronder 5 tips om een zonnesteek te voorkomen.
Hoe ontstaat een zonnesteek?
Als het warm is verliest het lichaam vocht door te zweten. Hierdoor koelt het lichaam vanzelf af. Als je meer vocht verliest dan dat je drinkt, dan kan het lichaam niet meer makkelijk afkoelen. Hierdoor stijgt de temperatuur in het lichaam en wanneer er te weinig vocht in het lichaam aanwezig is, kan de huid de warmte niet goed kwijt. Als dit door de zon gebeurt; dan noemen we dit een zonnesteek.
Een zonnesteek kan erger worden als iemand niet op tijd afkoelt. Hierdoor wordt de huid bleek en de huid zweet niet meer. Ook zal het slachtoffer zich verward gedragen. Dit noemen we een hitteberoerte. Een hitteberoerte is gevaarlijk. Je kunt hier meer lezen over een hitteberoerte.
Wat zijn de symptomen van een zonnesteek?
Bij een zonnesteek kun je last krijgen van de volgende symptomen:
- Misselijkheid
- Overgeven
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Een bleek gezicht
- Een gloeiende huid
- Zweten
- Plotseling kippenvel
- Suf gevoel of flauwvallen
- Kramp in de spieren
- Vermoeidheid
- Snelle hartslag
- Verwardheid
Wat kun je doen bij een zonnesteek?
Heb je het idee dat iemand in je omgeving een zonnesteek heeft opgelopen? Dit kun je doen:
- Zorg ervoor dat het slachtoffer uit de zon gaat en rustig kan liggen in een koele omgeving.
- Laat het slachtoffer slokjes water drinken. Vermijd echter te koude dranken en bied geen alcohol aan. Geef het slachtoffer eventueel ook wat chips.
- Maak strakke kleding los en zorg voor voldoende frisse lucht. Leg geen deken of andere doeken op het slachtoffer.
- Eventuele verkrampte spieren kunnen worden gekoeld.
- Houd het slachtoffer goed in de gaten en schakel professionele hulp in als de situatie niet snel verbetert.
Wanneer moet je een arts raadplegen bij een zonnesteek?
Verbetert de situatie niet, blijft het slachtoffer braken of raakt het slachtoffer buiten bewustzijn? Bel dan 112, ook wanneer je twijfelt aan de toestand van het slachtoffer.
5 tips om een zonnesteek te voorkomen
Tip 1: drink voldoende water
Als het warm is transpireer je veel en daarom is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Probeer om per dag minimaal twee liter water te drinken of kies voor een sportdrankje (sportwater of sterk verdund fruitsap) of bouillon om je zout reserves wat aan te vullen. Alcohol kun je op warme dagen beter laten staan.
Tip 2: de zon vermijden op het warmste moment van de dag
Zoek op de warmste momenten van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur) een lekker verkoelend plekje in de schaduw op. Zo verminder je de kans op een zonnesteek.
Tip 3: draag een zonnehoed en lichte kleding
Een warme dag voor de boeg? Pas hier dan ook je kleding op aan en kies voor witte, lichte kleding en bescherm je hoofd met een zonnehoedje of een pet.
Tip 4: voorkom teveel inspanning
Op een warme dag kun je teveel inspanning beter voorkomen. Wil je toch sporten? Doe dit dan op een sportschool waar airconditioning is of ga ’s ochtends vroeg buiten sporten als de temperatuur nog niet heel hoog is.
Tip 5: wen aan de hitte
Als je op vakantie gaat naar een warm land, wil je misschien wel zo snel en zo lang mogelijk in de zon liggen. Pas hier echter mee op en laat je lichaam eerst aan de hogere temperaturen wennen.
Wil je meer leren over hoe je een zonnesteek het best kunt herkennen en behandelen? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen volgens de ABCDE-Methode. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.