Wat is een anafylactische shock?

Categorie:
EHBO allergie
Tags:
EHBO Allergie
Leestijd: 3 min

Een anafylactische shock is een ernstige allergische reactie die potentieel levensbedreigend kan zijn. De anafylactische shock kan optreden als reactie op een allergeen zoals voedsel, medicijnen of een insectenbeet. Wat gebeurt er in het lichaam tijdens een anafylactische shock, wat zijn de symptomen en welk stappenplan kan je volgen bij deze ernstige allergische reactie? We bespreken het in deze blog. 

Wat is een anafylactische shock?

Als iemand een anafylactische shock meemaakt, dan is het immuunsysteem van het lichaam vaak overactief. Hierdoor worden er chemische stoffen aangemaakt in het lichaam waardoor er een snelle en systemische ontstekingsreactie ontstaat. Deze ontstekingsreactie kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Wat zijn de symptomen die bij een anafylactische shock horen?

Symptomen bij een anafylactische shock

Er kunnen meerdere symptomen horen bij een anafylactische shock, waaronder:

  • Rode vlekken
  • Ademhalingsproblemen
  • Een lage bloedruk
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Netelroos
  • Buikpijn
  • Misselijkheid en braken

Als de symptomen van een anafylactische shock niet worden behandeld dan kan dit leiden tot bewusteloosheid, ademhalingsfalen en een hartstilstand. Daarom is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Als een slachtoffer een EpiPen mee heeft dan kan je deze toedienen. Het is altijd belangrijk om gelijk 112 te bellen, ook als de EpiPen al gebruikt is. 

Stappenplan bij een anafylactische shock

Een ernstige allergische reactie, wat nu? Hieronder bespreken we een kort stappenplan dat jij kunt volgen in geval van een anafylactische shock.

1. Bel, of laat iemand anders, direct het alarmnummer (112) bellen.

2. Probeer te ondervinden wat de oorzaak van de allergische reactie is. Probeer deze oorzaak te verwijderen als dit mogelijk is. Als de persoon bijvoorbeeld een bijensteek heeft gehad, verwijder dan de angel als dat kan.

3. Als het slachtoffer een auto-injector bij zich heeft, help hem deze dan te gebruiken. Volg altijd de instructies op die op deze injector staan.

4. Leg het slachtoffer plat op zijn rug en til zijn benen iets omhoog om de bloedcirculatie te verbeteren.

5. Controleer de ademhaling van het slachtoffer.

6. Bij geen, of geen goede ademhaling, start je direct met reanimeren.

7. Houd het slachtoffer warm totdat de medische hulpverleners er zijn.

Wil jij graag meer leren over allergische reacties? Volg dan een cursus ‘ernstige allergie’. Je leert alles over veel voorkomende allergieën en over wat je moet doen bij een anafylactische shock. Boek je cursus vandaag nog!