Wat kun je doen als je kind erg moet hoesten?

Categorie:
Koorts
Tags:
Hoesten
Leestijd: 4 min

Het is nooit leuk wanneer je kind veel moet hoesten. De kuchjes klinken al snel naar, maar hoeven niet altijd erg te zijn voor je kind. Als jij weet waar je op moet letten, wat je kunt doen en wanneer je het beste de huisarts kunt bellen, dan zit je goed. Daarom van Livis voor jou: tips over wat je moet doen bij hoestende kinderen.

Is hoesten gevaarlijk?

Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Het ophoesten van slijm betekent dan ook niet meer dan dat er stof uit je luchtpijp, keel of longen wordt verwijderd. Verkoudheid is de grootste oorzaak van hoesten, waardoor je zal merken dat je kindje vooral in de herfst en winter last heeft van de kuchjes. Dit is meestal onschuldig en gaat vaak binnen 2 tot 3 weken over.

Tips: wat helpt bij hoesten?

#1: Kinderen vanaf 1 jaar kun je een lepel honing of een dropje geven als zij last hebben van kriebelhoest.

#2: Geef je kind een koud drankje of waterijsje tegen een pijnlijke keel.

#3: Haal voor kinderen vanaf 3 jaar hoestdrankjes bij de apotheek, maar gebruik deze alleen als je kindje geen last heeft van slijm. Voor kinderen vanaf 1 jaar kun je het beste een hoestdrankje op recept vragen.

#4: Zorg dat je kind zo min mogelijk de keel schraapt: dit wakkert namelijk een hoestprikkel aan, waardoor je kind meer zal gaan hoesten.

#5: Bij kinderen ouder dan 2 jaar kan een zoutoplossing goed helpen tegen een verstopte neus.

#6: Zorg dat je kinderen slecht geventileerde en rokerige ruimtes vermijden. Rook daarom ook niet in de buurt van je kinderen.

Wanneer moet je de huisarts bellen?

Als je het idee hebt dat jouw kindje last heeft van meer dan alleen een verkoudheid, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Bel de huisarts in ieder geval in de volgende gevallen: als je kind…

# jonger is dan 3 maanden en hoest

# langer dan 3 weken blijft hoesten

# suf is

# ontroostbaar huilt

# minder drinkt (minder dan de helft van wat je kind normaal drinkt)

# ernstig benauwd is

# bloederig slijm heeft

Andere oorzaken van hoesten

Hoewel hoesten vaak onschuldig is, kan het ook een symptoom zijn van iets anders. Zo kan je kindje bijvoorbeeld last hebben van corona, het RS-virus, astma, pseudokroep, bronchitis, longontsteking, kinkhoest of rook/chemische stoffen. Twijfel je waar de hoest vandaan kan komen? Bel dan altijd de huisarts voor advies. Met de juiste hulp en aandacht is je kindje hopelijk weer snel helemaal gezond.

 

Zeker zijn dat je ziekten bij je kindje op tijd herkent? Volg dan onze Online cursus Herken Kinderziekten.