Welke soorten vergiftiging zijn er?

Categorie:
Vergiftiging
Tags:
EHBO Vergiftiging
Leestijd: 3 min
Er zijn verschillende soorten van vergiftiging. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Lees hier welke soorten vergiftiging er zijn.

Vergiftiging via de luchtwegen

Een vaak sluipende vorm van vergiftiging is een vergiftiging via de luchtwegen. Je kan bijvoorbeeld vergiftigd raken door het inademen van giftige gassen of dampen. Denk hierbij aan het bekende gevaarlijke gas koolmonoxide of de giftige dampen van benzine. Vaak zijn gassen en dampen gevaarlijk in ruimtes waar ze kunnen ophopen. Heb je het vermoeden dat er gevaarlijke gassen of dampen zijn, zet dan direct de ramen en roosters open en breng jezelf in veiligheid.

Vergiftiging via de mond

Je kan vergiftigd raken door iets wat je naar binnen krijgt. Bij deze vorm van vergiftiging wordt vaak gedacht dat alleen kinderen dat kunnen overkomen. Een kind neemt gerust een slok uit een fles schoonmaakmiddel. Toch kunnen ook volwassenen een vergiftiging oplopen via de mond. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand een overdosis pillen binnen krijgt of als iemand een giftige paddenstoel eet. In hoeverre een persoon reageert op giftige stoffen is per individu verschillend. De één raakt ziek en bij de ander kan het zelfs de dood tot gevolg hebben.

Vergiftiging via de huid of ogen

Vloeistoffen en poeders kunnen giftig zijn, en als deze op de huid of in de ogen terecht komen, kan dat kwalijke gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot brandwonden of huiduitslag. Een giftige vloeistof of poeder kan op twee manier schade aanbrengen. De giftige stof kan de huid binnendringen en door het lichaam opgenomen worden of de giftige stof heeft een schadelijk effect op de huid of in de ogen.
Wil je meer weten over verschillende soorten vergifigingen? Volg dan onze cursus EHBO bij Volwassenen waarin onder andere insectenbeten en steken worden behandeld.