Wintersport is een geliefde vakantieactiviteit, alleen is deze sport helaas niet zonder gevaren. Sinds begin 2017 zijn de wintersportongelukken enorm toegenomen. Gelukkig kan iedereen zich goed voorbereiden op een veilige wintersportvakantie.
Dit zijn de meest voorkomende letsels tijdens wintersport
Beenbreuken
Schouderbreuken
Kniebandletsels
Skiduim
Enkelbandblessures
Bron: Veiligheid.nl
Wintersport EHBO-kit
Ga goed voorbereid de piste op. Er is een speciale EHBO-kit voor wintersporters. Deze wintersport-kit bevat de hulpmiddelen die nodig zijn bij de meest voorkomende wintersportongelukken. De kit is waterdicht en licht van gewicht. Hierdoor is de EHBO-kit met gemak mee te nemen tijdens het skiën. Zo ben je altijd goed voorbereid bij ongelukken. En hiermee help je natuurlijk niet alleen jezelf, maar ook een ander.
Zo ziet de inhoud van de wintersport EHBO-kit eruit
Reddingsdeken
Handwarmers
Instructies lawineslachtoffers en onderkoeling
Verbandmiddelen
Pleisters
Alcoholdoekjes
Hechtstrips
Schaar
Sun protection Lipstick
Tape
Mis je nog spullen in dit rijtje? Je kan de EHBO-kit altijd aanvullen met eerste hulp middelen die jij belangrijk vindt.
De pisteregels
- Houd rekening met anderen
- Breng andere skiërs en snowboarders niet in gevaar.
- Let op je snelheid en je skiwijze
- Houd rekening met jouw skivaardigheden en houd een snelheid aan waarmee jij behendig bent. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het terrein, drukte op de piste en de sneeuw- en weerconditie.
- Ken de 'verkeersregels' op de piste
- Neem de 'verkeersborden' en markeringen in acht. Deze signalen staan er niet voor niks, maar zijn er voor jouw veiligheid.
Het is goed om je te laten voorlichten over de regels op de piste. Skiërs of snowboarders die voor jou zijn hebben voorrang. Breng anderen niet in gevaar en houd rekening met iedereen.
Je mag aan alle kanten inhalen, daar zijn geen regels voor. De belangrijkste regel die van kracht is: hinder andere pistegebruikers niet. Kijk daarom uit bij invoegen, doorgaan na een stop en oversteken.
Wil je de piste op, dan moet je goed opletten dat je anderen niet in gevaar brengt. Kijk daarom goed om je heen.Sta niet stil op smalle of onoverzichtelijke delen. Ga je lopend omhoog of omlaag? Doe dit dan aan de zijkant van de piste. Zo verhoog je niet alleen de veiligheid van jezelf, maar ook die van anderen.
Maak de weg veilig
Ben je gevallen? Maak dan zo snel mogelijk de weg vrij. Is iemand op een smalle of onoverzichtelijk plek gevallen, waarschuw andere skiërs. Dit doe je door een ‘kruis’ met twee ski’s te maken. Blijf bij de gewonde persoon.
Hulp verlenen bij ongelukken
Je bent als pistegebruiker verplicht om andere pistegebruikers te helpen bij een ongeluk.
Legitimatieplicht
Je bent als pistegebruiker, getuige of betrokkene verplicht om bij ongevallen jezelf te kunnen legitimeren.
Bron: Wintersporters
EHBO-regels op de piste
Iedere wintersporter kan op den duur te maken krijgen met ongelukken. Er zijn verschillende EHBO-regels op de piste die belangrijk zijn om in acht te nemen.
Let op je eigen veiligheid
Het is en blijft een hele belangrijke EHBO-regel: letten op je eigen veiligheid. Als je de ander wilt helpen, dan moet je voorkomen dat je jezelf in gevaar brengt. Ligt het slachtoffer op een gevaarlijke plek, zorg dat het slachtoffer wordt verplaatst. Indien jij zelf het slachtoffer direct moet verplaatsen, is het beter om de noodvervoersgreep van Rautek te gebruiken.
Kom erachter wat er is gebeurd
Is het slachtoffer bij bewustzijn, dan kan je navraag doen. Tijdens het gesprek moet je goed kijken of je al dingen opmerkt, zoals een bloeding of een rare ligging van een ledemaat. Is het slachtoffer buiten bewustzijn? Schakel meteen hulp in door 1-1-2 te bellen.
Stel het slachtoffer gerust
Stel vervolgens het slachtoffer gerust. Op de piste koelt het slachtoffer snel af en raakt hij of zij snel onderkoeld. Met de EHBO-kit op zak kan jij het slachtoffer warm houden met het aluminium reddingsdeken.
Helpen
Indien je een EHBO-cursus hebt gevolgd, pas dan jouw kennis toe. Heb je geen kennis van eerste hulp? Doe dan wat jou het beste lijkt. Blijf in ieder geval bij het slachtoffer tot er hulp is.