Hersenvliesontsteking bij baby's en kinderen

Categorie:
EHBO Kinderziekten
Tags:
ehbo kinderziekten
Leestijd: 3 min

Een hersenvliesontsteking is een ziekte die relatief vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Weet jij welke symptomen horen bij een hersenvliesontsteking? Kunnen volwassenen dit ook krijgen en is het besmettelijk? Lees er meer over in deze blog.

Wat is een hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking (ook wel meningitis of nekkramp genoemd) is een ziekte waarbij er een virus, bacterie of schimmel binnendringt in de hersenvliezen. Als dit gebeurt kan het al snel heel gevaarlijk zijn. Logisch ook, onze hersenen sturen ons hele lichaam aan. Als er hier iets fout gaat, gaat het met de rest van ons lichaam ook mis. Daarom is het erg belangrijk om je bewust te zijn van de symptomen die voorkomen bij een hersenvliesontsteking en om daarna snel te kunnen handelen. Bel bij het vermoeden van een meningitis direct 112, want soms kunnen enkele minuten een groot verschil maken.

De symptomen van een hersenvliesontsteking

Een meningitis heeft onder andere vergelijkbare symptomen als een griep. Maar er is meer. Je hebt (hoge) koorts, je kunt moeilijk tegen geluiden en licht en je hebt vaak (extreme) hoofdpijn. Kleine kinderen kunnen klagelijk of schril huilen. Daarnaast kan het kind zich verward of onprettig voelen en veel overgeven. Wat je bij een hersenvliesontsteking ook kunt opmerken is dat het kindje de kin niet op zijn of haar borst kan leggen.

Daarnaast zal het verschonen van de luier pijn veroorzaken bij een baby, dit omdat je de beentjes omhoog tilt en hierdoor de nek ook pijn kan doen. Ook kan het zijn dat je puntvormige rode vlekjes op de huid ziet. Deze vlekjes zijn niet weg te drukken als je er met een glas op drukt, de plekjes worden niet wit. De koorts is vaak hoog en de hoofdpijn intens, wat het kind als hij of zij wat ouder is kan aangeven.

Is een hersenvliesontsteking besmettelijk?

Er zijn verschillende soorten hersenvliesontsteking. Alle soorten meningitis zijn besmettelijk, maar de virale variant is het meest besmettelijk. De ziekteverwekkers van een meningitis kunnen worden doorgegeven aan andere personen. Dit kan gebeuren als zij dicht bij jou in de buurt kuchen of als je met een besmet persoon zoent. Daarnaast kan het ook zijn dat een besmet persoon met zijn handen een voorwerp aanraakt dat jij ook aangeraakt hebt en dat kan er voor zorgen dat je besmet raakt. Het is daarom erg belangrijk om vaak de handen te wassen en te niezen of kuchen in een papieren zakdoek of in de plooi van de elleboog.


Kunnen volwassenen ook een hersenvliesontsteking krijgen?

Een hersenvliesontsteking wordt in de volksmond vaak een kinderziekte genoemd. Ondanks dat de eerste risicogroep van een meningitis inderdaad baby’s en kinderen zijn, kan de ziekte ook bij volwassenen voorkomen. De tweede risicogroep van een meningitis zijn jong volwassenen (tussen de 15 tot 19 jaar oud). Daarnaast lopen ook militairen en mensen met een contactberoep een groter risico.

Hersenvliesontsteking bij kinderen: extra alertheid is belangrijk

Baby’s en kinderen zijn minder goed in staat om aan te geven wat er is. Dit maakt het moeilijker om goed door te krijgen wat er nou precies aan de hand is. Daarom is bij baby’s en kinderen extra alertheid erg belangrijk. Veel van de symptomen van hersenvliesontsteking komen namelijk overeen met het hebben van een griep, maar er zijn ook afwijkende symptomen. Deze symptomen zijn onder andere het niet kunnen liften van de nek, eventueel rode vlekken op het lichaam zien verschijnen en niet goed meer kunnen communiceren met de buitenwereld. Bel voor een baby jonger dan drie maanden met koorts boven de 38,5 graden altijd gelijk de huisarts. 

Praktische tips voor preventie van hersenvliesontsteking

Het krijgen van een hersenvliesontsteking is niet altijd te voorkomen. Hieronder delen wij een aantal  praktische tips voor preventie die jij dagelijks kunt toepassen om de kans op een meningitis te verkleinen.

  • Maak het speelgoed dat een kind in de mond neemt aan het eind van de dag goed schoon (dit mag met een normaal schoonmaakmiddel).
  • Verschoon dagelijks de handdoek op het toilet en in de keuken waar iedereen zijn of haar handen aan afdroogt. 
  • Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van kuchende en niezende mensen.
  • Was de handen regelmatig; ook voordat je een flesje klaarmaakt voor een baby.
  • Zorg dat iedereen in huis zijn eigen tandenborstel, handdoek en washandjes gebruikt.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.

Bronvermelding: Thuisarts & Ted