Hoogteziekte bij kinderen en volwassenen

Categorie:
Winter Wintersport
Tags:
Wintersport Zomer Tips Hoogteziekte Kinderen Volwassenen Baby's
Leestijd: 3 min

Ga jij liever zomers in de bergen wandelen, of ’s winters op skivakantie? Waar je ook van houdt, vakanties in de bergen met het gezin zijn heerlijk. Eén minpunt: zowel kinderen als volwassenen kunnen vanaf een bepaalde hoogte in de bergen last krijgen van hoogteziekte. Lees hier alle tips om hoogteziekte te voorkomen, herkennen en verhelpen.  

Hoe herken je hoogteziekte?

Om eerst de fabels uit de wereld te helpen: kinderen hebben niet meer of minder kans op hoogteziekte dan volwassenen. Jouw kleine kan er even snel last van krijgen als jij. Het enige gevaar bij jonge kinderen is dat zij hun klachten minder goed kunnen uiten en zij minder snel actie zullen ondernemen. Vraag je kind daarom actief naar onderstaande klachten tijdens een tocht in de bergen.

De belangrijkste klachten op een rijtje:

# (Lichte) hoofdpijn

# Duizeligheid

# Misselijkheid

# Onrustig slapen

# Kortademig

# Warrig

# Vermoeidheid

# Minder eetlust

Neem je een baby mee de bergen in, maar twijfel je of er iets aan de hand is? Wanneer baby’s eten weigeren en huilen of geïrriteerd zijn, kunnen dit signalen zijn van hoogteziekte. Ontdek je zwaardere klachten bij jezelf of je kind? Bel dan een arts.

Hoogteziekte voorkomen

Hoogteziekte ontstaat niet per se door in de hoogte te verblijven, maar vooral door te snel te stijgen. Men kan er vanaf 2500 meter last van krijgen, hoewel de meeste klachten vaak pas hoger beginnen. Als je met je baby de bergen in gaat, kun je het beste vanaf 2000 meter rekening houden met hoogteziekte. Wil je met je baby hoger dan 2000 meter stijgen? Zorg dan dat jullie zo’n drie dagen kunnen acclimatiseren op 1000 meter hoogte, en stijg niet meer dan 300 meter in twee dagen.

Tips om hoogteziekte te voorkomen:

  1. Drink veel tijdens je tocht
  2. Ga op lagere hoogte slapen dan waar je overdag bent
  3. Stijg niet te snel (vanaf 3000 meter, niet meer dan 300 meter per dag stijgen)
  4. Eet regelmatig en koolhydraatrijk
  5. Drink geen alcohol en eet niet te veel glucose

Merk je dat er toch klachten van hoogteziekte ontstaan bij gezinsleden? Meteen terugkeren naar het dal zal direct helpen om de klachten te verminderen. Als je rekening houdt met deze tips om hoogteziekte te voorkomen en herkennen, zal je een heerlijke vakantie in de bergen beleven!

Wanneer hulp niet dichtbij is, is het fijn om zelf kennis te hebben van EHBO. Bekijk hier ons aanbod aan EHBO-cursussen en check wat jij wilt leren.