Wat te doen bij een gekneusde vinger?

Tags:
Tips Gekneusde vinger
Leestijd: 1 min

Wat kan je het beste doen bij een gekneusde vinger? Lees hieronder de handige EHBO-tips.

1. Verwijder eventuele sieraden

Omdat de zwelling bij een kneuzing behoorlijk kan zijn, is het verstandig eventuele sieraden te verwijderen. Deze kunnen anders bijvoorbeeld een vinger afknellen.

2. Laat het slachtoffer zitten of liggen en ga zelf voor het slachtoffer staan.

Zo kan je het slachtoffer goed helpen en opvangen mocht het onwel worden.

3. Start met koelen 

Start zo snel mogelijk met koelen gedurende maximaal 20 minuten, met koud water, zak met ijs of een coldpack. Zorg er wel voor dat de zak met ijs of de coldpack niet direct contact maakt met de huid, maar wikkel deze in een doek. Wanneer het koelen pijnlijk is, koel dan niet langer dan 10 minuten en koel meerdere malen per dag.

4. Leg een drukverband aan en houd het lichaamsdeel omhoog

Na het koelen leg je een drukverband aan houd je het lichaamsdeel hoog. Bijvoorbeeld door de arm in een mitella te leggen. Weten hoe je een drukverband aanlegt? Volg dan één van onze EHBO-cursussen.

Meestal treedt er na 24 uur verbetering op als het werkelijk om een kneuzing of verstuiking gaat. Is dat niet het geval? Dan moet een botbreuk worden uitgesloten door het maken van een röntgenfoto. Als er klachten blijven, dwing dan het slachtoffer niet om de vinger te bewegen. Raadpleeg daarvoor eerst de huisarts. Het is mogelijk dat er bloed opgehoopt onder de nagel zit en door de druk de pijn aan de vinger verergert. Als de nagel van de vinger omhoog staat en blauw wordt, is de kans groot dat de nagel er in de komende weken zal afvallen.