Wat te doen bij een gekneusde vinger?

Tags:
Tips Gekneusde vinger EHBO
Leestijd: 2 min

Oh nee, jouw vinger is tussen de deur gekomen. Of je hebt jouw vinger heel hard gestoten en het lijkt erop dat je een gekneusde vinger hebt. Wat kan je het beste doen bij een gekneusde vinger? Lees hieronder de handige EHBO-tips.

Gekneusde vinger: wat moet je nu doen?
1. Verwijder eventuele sieraden

Omdat de zwelling bij een kneuzing behoorlijk kan worden, is het verstandig om sieraden te verwijderen. Als je deze sieraden niet op tijd verwijderd kan het zijn dat ze je vinger afknellen door de zwelling die er kan ontstaan. Dit voorkom je door de sieraden gelijk af te doen op het moment van de kneuzing.

2. Laat het slachtoffer zitten of liggen en ga zelf voor het slachtoffer staan

Zorg ervoor dat het slachtoffer op een comfortabele plek kan gaan zitten of liggen. Ga zelf voor het slachtoffer staan. Op deze manier kan je het slachtoffer goed helpen en opvangen mocht hij of zij onwel worden.

3. Start met koelen

Start zo snel mogelijk met koelen met koud water, een zak met ijs of een cold pack gedurende 20 minuten. Zorg er wel voor dat de zak met ijs of de cold pack niet direct contact maakt met de huid, maar wikkel deze in een doek. Koel de kneuzing niet langer dan 10 minuten en koel 4 a 5 keer per dag. Als het koelen ondragelijke pijn geeft dan kan het zijn dat er een breuk is. Raadpleeg in dit geval de huisarts voor verdere stappen.

4. Leg een drukverband aan en houd het lichaamsdeel omhoog

Als het slachtoffer het prettig vindt dan leg je na het koelen van de pols of enkel een steunverband aan en laat je hem of haar het lichaamsdeel hoog houden. Bij het kneuzen van een vinger is dit niet nodig. Weet jij hoe je een steunverband het beste kunt aanleggen? Dit leer je in één van onze EHBO-cursussen.

Wat als het geen kneuzing blijkt te zijn?

Bij een kneuzing zullen de klachten geleidelijk vanzelf afnemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Belast het gekneusde lichaamsdeel niet en beweeg niet verder dan de pijngrens. Meestal treedt er na 24 uur verbetering op als het werkelijk om een kneuzing of verstuiking gaat. Is er na vier dagen nog geen verbetering van de pijn? Raadpleeg dan de huisarts zodat er met een röntgenfoto kan worden uitgesloten of het toch geen breuk is.

Het hebben van een gekneusde vinger is slechts een van de voorbeelden van kleine ongelukken die kunnen gebeuren. Door een EHBO-cursus te volgen bij Livis kun jij bij iedere situatie helpen. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje en naast het opdoen van de benodigde EHBO-kennis is het ook fijn om te weten hoe je moet communiceren bij een ongeluk. De cursus EHBO bij Volwassenen is vernieuwd! Boek nu jouw cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.