Wat te doen bij een koortsstuip?

Categorie:
Koorts
Tags:
Tips koortsstuip Kinderen
Leestijd: 2 min

Een koortsstuip bij je kind ziet t er vaak angstaanjagend uit, zeker als je dit voor het eerst meemaakt. Toch is een koortsstuip meestal minder erg dan het lijkt. Wat zijn koortsstuipen en wat kun je het beste doen om ze te behandelen? Lees snel verder om er meer over te weten te komen.

Wat zijn koortsstuipen?

Koortsstuipen komen het vaakst voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. De hersenen van een jong kind kunnen bij hoge koorts ontregeld raken, wat voor een koortsstuip kan zorgen. De symptomen die bij een koortsstuip horen kunnen erg schrikken zijn voor een ouder of verzorger. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat een gewone koortsstuip geen schade aanricht in de hersenen van het kind.

Hoe herken je koortsstuipen?

De kenmerken van een koortsstuip lijken op die van een epileptische aanval. Je kunt een koortsstuip herkennen aan de volgende symptomen: 

  • Ongecontroleerde, schokkende spiertrekkingen van armen en benen. Deze aanval kan enkele minuten duren
  • Bleek, grauw of blauw gezicht
  • Moeizame ademhaling (oppervlakkig, stotend of kortdurend gestopt)
  • Duurt gemiddeld een aantal minuten tot maximaal 15 minuten 
  • Verlies van bewustzijn, ogen kunnen wegdraaien

Er is een grote kans dat je kind na de heftige symptomen daarna diep in slaap valt en moeilijk te wekken is. Je kind zal nog enige tijd huilerig en onrustig zijn, maar na een uur is je kind vaak weer helder en aanspreekbaar.

Wat te doen bij koortsstuipen?

Het is heel normaal dat een kind een koortsstuip ervaart. Ongeveer 5% van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft wel eens een koortsstuip gehad. Heeft jouw kind een koortsstuip? Zorg dan dat je kind de warmte kwijt kan door de kleding uit te trekken en een nat washandje op het voorhoofd te leggen.

Let op of je kindje niets in de mond heeft en zorg dat je kind niet kan vallen of zich kan stoten of bezeren. Na de stuip kun je  je kind het beste op de zij leggen. Controleer de ademhaling als het schokken is opgehouden. Bel vervolgens meteen de huisarts of 112, ook als de koortsstuipen over zijn. Je hoeft niet te bellen met 112 als het kind bekend is met koortsaanvallen en er met de huisarts andere protocollen zijn afgesproken. Bel uiteraard wel 112 als de stuipen anders verlopen dan gewend.

Kan een koortsstuip kwaad?

Doordat een koortsstuip er erg heftig uit kan zien maken veel ouders zich zorgen om hun kind. Dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk. Een gewone koortsstuip zal de hersenen niet beschadigen, ook niet wanneer je kind opnieuw een koortsstuip krijgt.

Deze adviezen kan jij toepassen als jouw/een kind een koortsstuip heeft:

Probeer rustig te blijven
Wanneer jij rustig blijft kun je jouw kind het beste helpen. Het is goed om je te beseffen dat jouw kind een koortsstuip heeft en dat dit geen kwaad kan. Besef je dat jouw kind geen gevaar loopt ondanks dat het er eng uit kan zien. Blijf zelf goed ademen zodat je rustig kunt blijven. 

Stop niets in de mond van het kind
Een koortsstuip kan op elk moment gebeuren en het kan zijn dat je kind net op dat moment iets in zijn of haar mondje heeft. Voel met je vingers of er iets in de mond zit en zorg ervoor dat je kind vrij kan ademen. 

Leg je kind op de zij
In navolging op het goed kunnen ademen, kun je het kind het beste op zijn of haar zij leggen. Op deze manier is de kans op verslikken het kleinst. Vaak lukt dit pas als het kindje niet meer stuipt, forceer daarom deze houding niet. Let ook op dat je kind zo ligt dat hij zich niet kan bezeren.

Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan
Het kan fijn zijn voor je kindje om wat af te koelen tijdens een koortsstuip. Hierbij kan je helpen door kleding te verwijderen en een nat washandje op het voorhoofd van je kind te leggen.

Kijk waar het kind de meeste trekkingen heeft
Heeft je kind trekkingen aan het arm of het been of juist aan beide armen of benen? De huisarts gaat jou deze vraag stellen. De huisarts zal deze vraag stellen om hersenvliesontsteking uit te kunnen sluiten. 

Bel de huisarts
Ook al is het schokken gestopt, bel toch de huisarts na of tijdens een koortsstuip. De huisarts kan advies geven over de koortsstuip en kan verder onderzoek doen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Wil je weten hoe jij je kind het beste kunt helpen in onvoorspelbare situaties? Tijdens de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen volgens de ABCDE-Methode. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck!