In deze e-learning leer je het herkennen en signaleren van psychische klachten bij de kraamvrouw. Je leert wat je moet doen wanneer er hulp nodig is.

Het leven van ouders verandert vaak enorm nadat ze een kind hebben gekregen. De kraamvrouw kan te maken krijgen met een wisseling in haar hormoonhuishouding. Al deze veranderingen kunnen tot psychische klachten leiden. Deze klachten kunnen variëren van onschuldige kortdurende gevoelens tot heftige depressies.

Hoe kan jij als kraamverzorgende helpen met de emotionele begeleiding van de kraamvrouw? Waaraan herken je psychische klachten en wat doe je als de kraamvrouw dit ervaart?

In deze e-learning leer je meer over de psychische klachten van de kraamvrouw en wat jij als kraamverzorgende kan doen om haar te helpen. Na het theoretische gedeelte van de cursus volgt een eindtoets om de kennis die je hebt opgedaan te toetsen. 

Deze cursus is volledig online en na afronding ontvang je 3 accreditatiepunten. 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor kraamverzorgenden of iedereen die werkzaam is in de kraamzorg.

Leerdoel KCKZ

De cursist toont aan voldoende kennis te hebben over het signaleren van psychische problematiek, medicijngebruik en weet wat te doen bij het vermoeden van psychische problemen.

De competenties

Je hebt na het volgen van de cursus de volgende competenties:

  • Kennis over de verandering van het lichaam, de hormoonhuishouding en het leven van een zwangere vrouw of kraamvrouw
  • Kennis over psychische klachten die de kraamvrouw kan ervaren
  • Kennis over medicijngebruik en de invloed hiervan op een zwangere vrouw en haar baby
  • Kennis over het geven van emotionele begeleiding bij psychische klachten

Inhoud

Deze e-learning bevat vier hoofdstukken. De verplichte onderwerpen voor de scholing over de kraamvrouw met psychische klachten van het KCKZ komen aan bod. Verder behandelen we in de hoofdstukken nog aanvullende informatie:

Hoofdstuk 1: veranderingen na de bevalling
Dit hoofdstuk behandelt drie niveaus van veranderingen voor de kraamvrouw. Dit hoofdstuk gaat in op de hormonale veranderingen van een zwangere vrouw en kraamvrouw. Daarnaast worden de veranderingen in het lichaam en het leven van de zwangere vrouw en kraamvrouw besproken. Je krijgt inzicht in hoe deze veranderingen tot psychische klachten kunnen leiden bij de kraamvrouw.

Hoofdstuk 2: psychische klachten
Dit hoofdstuk behandelt verschillende psychische klachten die bij kraamvrouwen kunnen voorkomen. Het gaat in op het ziektebeeld van deze psychische klachten. Daarnaast behandel je de symptomen die jij als kraamverzorgende kan herkennen bij de kraamvrouw. Zo leer je ook wat jij het best kan doen bij het vermoeden van psychische klachten.

Hoofdstuk 3: medicijnen
In dit hoofdstuk behandelen we medicijnen die vaak worden gegeven bij verschillende psychische klachten. We bekijken de voor- en nadelen van het gebruik van deze medicijnen voor zwangere vrouwen, kraamvrouwen en de baby. Daarnaast bekijken we in dit hoofdstuk de Finnegan scorelijst waarmee de kraamverzorgende in de gaten kan houden of de baby van een kraamvrouw die medicijnen (SSRIs) heeft gebruikt tijdens de zwangerschap, ontwenningsverschijnselen heeft. Deze scorelijst helpt de kraamverzorgende inzien of er verdere hulp moet worden ingeschakeld.

Hoofdstuk 4: emotionele begeleiding
In dit hoofdstuk kijken we hoe jij als kraamverzorgende het best kunt communiceren over de psychische klachten met de kraamvrouw. Daarnaast wordt er besproken welke organisaties de ouders en het kind kunnen helpen als er sprake is van psychische klachten. Er wordt in dit hoofdstuk ook ingegaan op de ketenzorg rondom de kraamvrouw met psychische klachten. 

Extra informatie

  • Schrijf jij je in voor deze e-learning? Vul dan in het registratieformulier je KCKZ-nummer in, dit zorgt voor een snellere verwerking van je accreditatiepunten
  • Onze cursus ‘Kennis van psychische klachten in de kraamzorg' is geaccrediteerd en ontvang 3 scholingspunten in categorie B (2023/2019).
  • Meer informatie over de annulering van deze cursus vind je in onze algemene voorwaarden