Communiceren tijdens een ongeluk

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO
Leestijd: 3 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat weten we allemaal. Maar wat doe je eigenlijk op het moment dat je een ongeluk ziet gebeuren? Hoe kan je het beste met iemand communiceren en waarom kan je beter geen foto of video maken tijdens een ongeluk? Lees er meer over in deze blog.

Communiceren tijdens een ongeluk

Tijdens een ongeval is het erg belangrijk om goed op te letten hoe jij communiceert. Jouw manier van praten en doen kan namelijk een groot effect hebben op de manier waarop het slachtoffer later de gebeurtenis zal herinneren. Je kan hem of haar een veilig gevoel geven en daarmee laten merken dat jij er bent voor diegene.

Hoe doe je dat dan? Wees je bewust dat je altijd zegt wat je doet en doet wat je zegt. Het is belangrijk om geen dubbelzinnige of vage dingen te zeggen, zoals: ‘ik weet zeker dat er niks ernstigs aan de hand is’ als jij dit niet zeker weet. Wat je wel kunt doen is dat je aangeeft dat jij aanwezig blijft totdat hulpdiensten arriveren. Dat stelt het slachtoffer gerust en schept ook geen valse verwachtingen.

Communiceren met een kind tijdens een ongeluk

Alle bovengenoemde manieren van communiceren met een (jong)volwassenen tijdens een ongeval kunnen ook bij kinderen worden toegepast. Toch is het belangrijk om bij een kind in het achterhoofd te houden dat je nóg beter je woorden moet uitkiezen zodat het kind goed begrijpt wat jij zegt. Daarnaast kan het fijn zijn om het kind een fysieke houvast te geven, zoals een knuffel, als deze in de buurt is. Lees hier meer over communiceren met kinderen tijdens een ongeval.

Foto’s maken tijdens een ongeluk

Het kan zomaar zijn dat jij een ongeluk ziet gebeuren. Wellicht is jouw eerste reactie om hier een foto of een video van te maken. Het lijkt onschuldig, maar toch kan dit zeker nadelige gevolgen hebben. Daarom is het extra belangrijk om stil te staan bij wat je doet tijdens een ongeluk. Verplaats je in de situatie van het slachtoffer voordat je jouw telefoon erbij pakt. Als je beelden wilt delen, ben je er dan ook bewust van of dit legaal is of niet. We bespreken de nadelen hieronder.

De situatie van het slachtoffer verergert

Het slachtoffer kan zich erg ongemakkelijk voelen als er een camera op hem of haar gericht is. Het kan dan zo zijn dat dit de situatie van het slachtoffer niet ten goede komt. Misschien dat hij of zij schrikt en een plotselinge beweging maakt of een paniekaanval krijgt in een toch al vervelende situatie.

Meerdere mensen filmen het ongeval

Het kan zomaar zijn dat als 1 persoon een foto of video van het ongeluk maakt hiermee andere omstanders hetzelfde doen. Het kan extra vervelend zijn voor een slachtoffer om meerdere camera’s op hem gericht te hebben tijdens een erg kwetsbaar en wellicht gevaarlijk moment.

Is het online zetten van een ongeval strafbaar?

In verschillende landen is het strafbaar om een foto of een video van een ongeluk online te plaatsen. Het klinkt wellicht logisch dat mensen dit niet doen, maar toch gebeurt het vaak dat mensen een foto of video maken en deze online delen. Uiteraard zit hier waarschijnlijk geen slechte bedoeling achter. Toch is het naast het feit dat je hiermee het slachtoffer in een ongemakkelijke positie zet ook goed om te bedenken of het wel of niet strafbaar is.

Tijdens onze cursus EHBO bij Volwassenen komt het onderwerp ‘communiceren tijdens een ongeval’ in zowel de online theorie als de praktijktraining aan bod. Je leert adequaat en zelfverzekerd handelen en je leert daarbij technieken die jou helpen om zo goed mogelijk te kunnen communiceren in geval van nood. Neem jij ook een kijkje bij de cursus?