Je hebt ze misschien wel eens in de berm of langs een wandelpad zien staan: grote planten met witte bloemen. Ook al ziet de berenklauw er onschuldig uit, een aanraking met deze plant kan voor flink wat ongemak zorgen. De plant groeit van juni tot oktober en kan in een korte tijd meters hoog worden. In dit artikel vertellen we je meer over de klachten die de berenklauw kan veroorzaken en leggen we je ook uit wat je kunt doen als je met deze plant in aanraking bent geweest. Lees snel verder!
Klachten na contact met de berenklauw
Heb je de berenklauw aangeraakt en is je huid blootgesteld aan zonlicht? Dan kunnen er 24 uur na de aanraking jeukende en rode vlekken ontstaan. Daarna kan je blaren krijgen die lijken op een brandwond. De blaren kunnen uiteindelijk littekens of een bruin verkleurde huid worden. Mocht je huid niet zijn blootgesteld aan UV-licht via de zon of zonnebank, dan zullen deze klachten je gespaard blijven.
Wat kun je doen als je met de berenklauw in aanraking bent geweest?
Als je onverhoopt een berenklauw hebt aangeraakt, kun je je huid het beste wassen met veel lauw water en zeep. Mijd voor een week de zon en ga gedurende deze week niet onder de zonnebank, zo heb je de meeste kans om vervelende klachten te voorkomen. Zijn je ogen in contact gekomen met de plant? Spoel je ogen dan tot 15 minuten goed uit met water. Waarschuw de huisarts als de sappen van de plant in de ogen of mond terecht zijn gekomen.
Wanneer moet je extra goed opletten?
Pas op met kinderen en honden, zij kennen vaak de gevaren van een berenklauw niet. Als jouw kinderen spelen op een terrein waar de plant voorkomt, leg ze dan goed uit wat een berenklauw is en wat de gevaren ervan zijn. Je beschermt de kinderen hier niet alleen mee, je leert ze tegelijkertijd ook nog iets over de natuur. Honden kunnen op dezelfde manier last krijgen van een berenklauw, dus houd een oogje in het zeil.
Moet je naar de huisarts bij een wond door de berenklauw?
De kleine blaren die lijken op brandwondjes en nauwelijks pijn doen, kun je vaak zelf verzorgen. Na het afspoelen met water kun je deze wonden afdekken met een niet-klevend verband. Heb je last van grote en pijnlijke wonden of zijn je ogen in contact gekomen met de berenklauw? Neem dan contact op met je huisarts of met de huisartsenpost.
Meer weten over het verlenen van eerste hulp? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.