Een wond door de berenklauw, wat nu?

Categorie:
Wond Planten
Tags:
Tips Berenklauw Bloemen
Leestijd: 2 min

Je hebt ze misschien weleens in de berm of langs een wandelpad zien staan: grote planten met witte bloemen. En ook al ziet de berenklauw er onschuldig uit, een aanraking met deze plant kan voor flink wat ongemak zorgen. De plant groeit van juni tot oktober en kan in een korte tijd meters hoog worden. In dit artikel vertellen we je meer over de klachten die de berenklauw kan veroorzaken en leggen we je ook uit wat je kunt doen als je met deze plant in aanraking bent geweest. Lees snel verder!

Klachten na contact met de berenklauw 

Heb je de berenklauw aangeraakt en is je huid blootgesteld aan zonlicht? Je hebt dan kans op de volgende klachten: 

# Jeukende en rode vlekjes kunnen ontstaan na 24 uur na de aanraking.
# Daarna kun je blaren krijgen die lijken op brandwonden.
# De blaren kunnen later overgaan in littekens of een bruin verkleurde huid. 

Is je huid niet blootgesteld aan UV-licht via de zon of zonnebank, dan zullen deze klachten je waarschijnlijk bespaard blijven. 

Wat kun je doen als je met de berenklauw in aanraking bent geweest?

Als je onverhoopt een berenklauw hebt aangeraakt, kun je je huid het beste wassen met lauw water en zeep. Mijd de zon en ga niet onder de zonnebank, zo heb je de meeste kans om vervelende klachten te voorkomen. Zijn je ogen in contact gekomen met de plant? Spoel je ogen dan lang en goed uit met water.

Wanneer moet je naar de huisarts na aanraking met berenklauw?

De kleine blaren die lijken op brandwondjes en nauwelijks pijn doen, kun je vaak zelf verzorgen. Na het afspoelen met water kun je deze wonden afdekken met een niet-klevend verband. Heb je last van grote en pijnlijke wonden of zijn je ogen in contact gekomen met de berenklauw? Neem dan contact op met je huisarts of met de dienstdoende huisartsenpost.