Hoe kan je jouw zelfredzaamheid vergroten bij een brand?

Categorie:
EHBO BHV
Tags:
BHV EHBO
Leestijd: 3 min

Het kan natuurlijk een keer gebeuren; de vlam in de pan, een onopgemerkte kaars die omgevallen is of kortsluiting. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Wat kan jij doen om jouw zelfredzaamheid bij brand te vergroten? Hoe kan je het beste omgaan met een derdegraads brandwond in een situatie van nood? Wij vertellen er hieronder meer over.

Zelfredzaamheid bij brand

We hebben als het goed is vanaf jongs af aan bepaalde regels meegekregen die ons bij het geval van brand zelfredzamer kunnen maken. Zo weet iedereen nog wel de brandoefeningen op school waarbij we met alle andere mensen om ons heen naar buiten moesten lopen. Daarnaast heb je wellicht een BHV cursus gedaan, zoals wij hem bij Livis ook aanbieden. In dit artikel bespreken we 5 regels die onze zelfredzaamheid bij brand vergroten, mochten we ooit in een dringende situatie terechtkomen. 

1. Ken de gevaren van brand

Bij brand zijn er een aantal gevaren. Naast dat de brand zelf voor een gevaarlijke situatie kan zorgen, kunnen ook de hitte en de rook van de brand onveilig zijn. Zo kan je soms niet zien wat er aan de andere kant van een deur gebeurt. Wellicht is er aan de andere kant van de deur een brand die jij nog niet kan ruiken of zien. Het kan zijn dat er nog geen rookvorming is, maar jij kan aan de deurpost al wel voelen dat deze erg heet is. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het inhaleren van rook ervoor kan zorgen dat je giftige stoffen zoals koolmonoxide en cyanide inademt.

2. Neem actie als je een brandalarm hoort

Het komt voor dat mensen geen actie ondernemen als het brandalarm afgaat. Om je zelfredzaamheid bij brand te vergroten is het wel degelijk belangrijk om gelijk actie te ondernemen bij een brandalarm. Als er een brandalarm afgaat, volg dan de groene borden en neem je collega’s met je mee. Probeer niet in paniek te raken, maar onderneem wel actie.

3. Gebruik geen liften

Tijdens een brand is het niet verstandig om gebruik te maken van een lift. Vaak wijzen de groene vluchtroute borden de weg die jij moet nemen om veilig uit het gebouw te komen. Als er brand is zijn er vaak ook BHV mensen aanwezig die de leiding nemen en iedereen naar de juiste plek wijzen. Volg daarom de groene borden en de leiding van de BHV hulpverleners en maak geen gebruik van de liften in het gebouw.

4. Blijf rustig

Als het brandalarm afgaat is het belangrijk om rustig te blijven. Hierbij is het belangrijk om niet in paniek te raken. Mocht je toch het gevoel van paniek ervaren, zorg er dan voor dat je dit deelt met iemand om jou heen. Deze persoon kan jou dan helpen om rustig te blijven zodat jullie samen op een veilige en rustige manier het pand kunnen verlaten. 

5. Luister altijd naar de BHV hulpverleners

Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn getrainde hulpverleners die in geval van brand weten wat ze moeten doen om mensen veilig te stellen. Zij zullen de leiding nemen over wat er gaande is op dat moment. Zo werkt een BHV team met walkie-talkies waarmee ze communiceren, en weten ze waar de juiste vluchtroutes zijn. Luister daarom ook altijd naar het BHV team want zij zijn ervoor getraind. 

Hoe ga je om met derdegraads brandwonden?

Mocht je in het ergste geval een derdegraads brandwond hebben opgelopen dan is het noodzaak om direct opgenomen te worden in het ziekenhuis of een brandwondencentrum. Leer meer over wat je het beste kunt doen bij een derdegraads brandwond, hoe je deze kunt herkennen en hoe een derdegraads brandwond geneest.

Wat kan je het beste doen bij een (derdegraads) brandwond, leer meer hierover in onze cursus EHBO voor volwassen. Wat kan je nou het beste doen bij brand? Bij onze BHV cursus leer je wat je moet doen bij onder andere brand en explosies. Schrijf je vandaag nog in voor een van onze cursussen.